PRIMĂVARA LA TELEGA
Fundaţia Literar- Istorică „STOIKA” a organizat în data de 19.05.2016, în cadrul bazei turistice „ŞOIMUL” din localitatea Telega, un program cu caracter literar, istoric şi artistic. Au participat personalităţi ale culturii şi artei din Capitală, precum şi colectivul redacţional al revistei „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”.
Florian Laurenţiu Stoica, preşedintele fundaţiei, a detaliat derularea programului axat pe trei componente: vizită de documentare la Muzeul „Iulia Hasdeu” din municipiul Câmpina, prezentarea volumului „Amintiri din Răsboiul Independenţei 1877-1878” – autor general Nicolae Stoika, urmat de un program artistic.
Evenimentul cultural a debutat cu o mică slujbă de rugăciune şi de binecuvântare rostită de către profesor preot conf. dr. Constantin Cotan. Pe marginea volumului de amintiri, Florian Laurenţiu Stoica a detaliat câteva elemente ale biografiei autorului precum şi cadrul istoric în care a fost elaborat. Profesoara Floarea Necşoiu a făcut o amplă prezentare a conţinutului cărţii, cu trimiteri la câteva personalităţi ale marii familii de STOIKA.
Atât pe marginea volumului prezentat cât mai ales al organizării evenimentului au luat cuvântul: George Canache (poet), Horaţiu Măndăşescu (scriitor), Mihaela Cazimirovici (scriitor/pictor), Ion Raţiu (poet şi preşedintele Cenaclului „Orpheon” şi al Cenaclului „Mihail Grămescu”), Viorel Speteanu (istoric/scriitor), dr. Elena Armenescu (scriitor), Viorel Martin (preşedintele Cenaclului Epigramiştilor din Bucureşti), Liliana Popa (redactor la Radio România) Maria Clopotaru-Sturdza (poet), Ana Ranete (pictor), Dinu Moraru (scriitor).
Pictorul şi graficianul Petru Vintilă jr. a elogiat modul de organizare precum şi această iniţiativă, la care a participat pentru prima dată.
Programul artistic a fost susţinut de cunoscutul interpret George Rotaru, de Iulian Ştefan Pavel – student la Facultatea de Teologie şi de copiii Valentina şi Ciprian Clinci din Valea Doftanei.
Atât pe parcurs, cât şi pe final, cunoscuta actriţă Doina Ghiţescu a recitat din poeziile lui Cezar Stoika, precum şi monologuri celebre.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro