Radu Muntean

Noul film al regizorului Radu Muntean ÎNTREGALDE a fost selectat la secțiunea Quinzaine des Réalisateurs Cannes ce se va desfășura între 6 și 17 iulie a.c.Scenariul filmului, semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu, este povestea a trei prieteni plecați într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile neasfaltate ale satului de munte Întregalde, întâlnesc un bătrân care-i roagă să-l ducă și pe el la gaterul la care lucrează. Empatizând cu bietul om, îl iau în jeep-ul lor ca să-l ajute să ajungă la locul muncii. Dar mașina lor rămâne blocată într-un șanț din pădure. Gaterul se dovedește că era abandonat, iar ei sunt nevoiți să-și petreacă noaptea cu bătrânul senil.Iată părerea despre film a regizorului Radu Muntean: „Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film”.Întregalde este cel de-al 7-lea lung metraj semnat de Radu Muntean și a doua participare la Quinzaine des Réalisateurs, după ce în 2008 făcuse parte din selecție cu filmul Boogie.Quinzaine des Réalisateurs, selecția paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost înființat în anul 1969 de către Société des Réalisateurs de Films (SRF) și este o platformă de prestigiu pentru filmele de artă, dacă ne gândim numai la câțiva regizori ale căror filme au participat, cum ar fi: Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, sau Spike Lee, Sofia Coppola ș.a.Radu Muntean, figură centrală a noului val, a absolvit Academia Română de Teatru și Film-Regie de Film în 1994.

Încă din timpul studenției a regizat 3 filme de scurt metraj:Ca și ei sunt ai noștri (1992) pentru care a obținut în același an premiul întâi la Festivalul Național de Film de la Costinești; Lindenfeld (1994) obținea premiul al doilea la Festivalul de Film de la Sibiu, premiul special al juriului și premiul special al Fundației Soros la Festivalul de Film Dakino, premiul UCIN, era selectat în 18 festivaluri internaționale de film; Viața e în altă parte (1996) a obținut premiul special la Festivalul Video Art de la Locarno, Elveția.Răzvan Muntean a regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la diverse festivaluri pentru reclame.Muntean a realizat de asemenea și scurt metraje și filme de televiziune.Filmul artistic de scurt metraj Ea (1994). cu care obținea premiul special la Festivalul de film Up and Coming, de la Hanovra.Tragica poveste de dragoste a celor doi (1996), tot scurtmetraj, cu care câștiga din nou primul loc la Festivalul de Film de la Costinești și premiul special la Festivalul de film de la Hanovra, Boogie (1998) selectat la Quinzaine des Réalisateurs. Povestea tânărului cuplu Bogdan (Boogie, cum îi spun prietenii) și soția sa Smaranda, însărcinată, împreună cu fiul lor în vârstă de 4 ani, plecați într-o mică vacanță la mare. Întâlnirea cu un fost coleg din timpul studiilor, este un prilej de a-și aminti de escapadele și chefurile de atunci.A debutat în lungmetraj cu filmul Furia (2002), distins cu Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru cel mai bun film de debut. Filmul a participat la Festivalurile internaționale de film de la Montpelier (Franța), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Palic (Serbia).În 2006, Hârtia va fi albastră a avut premiera mondială în cadrul competiției internaționale de la Locarno (unde a participat din nou în 2018 cu filmul Alice T.), recompensat cu premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional Eurasia din: Antalya, mențiune specială a juriului la festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia.Au urmat, în ordine cronologică: Marți după Crăciun (2010) și Un etaj mai jos (2015) ambele prezentate la secțiunea Un Certain Regarde a Festivalului de Film de la Cannes unde a fost și membru al juriului Cinefondation & Courts Metrages.Filmul Întregalde este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar Vânzările internaționale și distribuția sunt gestionate de către Voodoo.

Beatrice Kiseleff

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro








Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: