ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / RĂZVAN MARIN, PE URMELE LUI PIȘTI COVACI ȘI CRISTI CHIVU

RĂZVAN MARIN, PE URMELE LUI PIȘTI COVACI ȘI CRISTI CHIVU

RĂZVAN MARIN, PE URMELE LUI
PIȘTI COVACI ȘI CRISTI CHIVU

Primăvara anului 2019 a adus un transfer important pentru fotbalul românesc. Mijlocașul Răzvan Marin (22 de ani) a semnat un contract valabil pe o perioadă de cinci ani cu celebra grupare olandeză Ajax Amsterdam. Înțelegerea intră în vigoare din vară, iar batavii au plătit pentru internaționalul român suma de 12,5 milioane de euro. Din această sumă, Viitorul Constanța, clubul patronat de Gică Hagi la care s-a lansat în fotbalul mare fotbalistul legitimat în prezent la formația belgiană Standard Liege, va încasa nu mai puțin de 2,4 milioane de euro.

Tată „UEFAntastic”

Născut la data de 22 mai 1996, Răzvan Marin este fiul fostului fundaș al echipelor FC Național și Steaua, Petre Marin. Marin senior s-a aflat în lotul„ roș-albaștrilor” în celebrul sezon 2005-2006, când echipa pregătită atunci de Cosmin Olăroiu a fost la un pas de finala Cupei UEFA, motiv pentru care fotbaliștii au primit supranumele de „UEFAntasticii”. Răzvan a început să joace fotbal în mod organizat în anul 2002, la vârsta de 6 ani, când a fost legitimat la echipa Pro Luceafărul București, pregătită de profesorul Marcel Pigulea. Apoi, la vârsta de 13 ani, a luat viața în piept, plecând de acasă pentru a juca la Academia de fotbal patronată de Gică Hagi. „Am învățat de mic cum să mă gospodăresc singur”, mărturisea jucătorul care va evolua din vară la Ajax. Dacă i-a moștenit tatălui pasiunea pentru fotbal, nu la fel s-a întâmplat și în privința echipelor favorite: dacă Petre Marin s-a declarat stelist, Răzvan susține că formația lui favorită este cea la care s-a format, Viitorul.
Interesant este că Mihai Stoica, managerul grupării FCSB, a recunoscut că nu l-a dorit în trecut pe Marin junior la echipa „roș-albastră”. „I l-am propus lui Gigi Becali în 2016, dar Gică Hagi a găsit o variantă mai bună pentru el. Nu s-a pus problema că nu a vrut el să vină, Petre (n.r.-tatăl lui Răzvan) a petrecut cei mai frumoși ani din carieră la Steaua, iar copilul bineînțeles că era stelist. Eu nu credeam că Răzvan Marin poate să ajungă la un club ca Ajax. S-a plătit o sumă foarte importantă pentru transferul lui. Tocmai de aceea am curajul să recunosc că am greșit că nu i-am văzut în detaliu calitățile. Acest copil are un bun simț ieșit din comun. Când s-a dus să semneze cu Ajax nu s-a dus cu un tatuaj pe gât sau cu vreo geacă nu știu cum. Când vezi așa ceva, spui direct că nu are cum să nu ajungă fotbalist. Poate ajunge un fotbalist foarte mare la Ajax”, a declarat MM Stoica, la postul de televiziune Digi Sport.
Răzvan Marin a debutat la seniori în 2013, iar până în 2017, când s-a transferat în Belgia, la Standard Liege, a jucat 75 de meciuri în tricoul celor de la Viitorul, marcând 8 goluri. A debutat în echipa națională a României în octombrie 2016, sub mandatul germanului Christoph Daum, în partida din preliminariile Campionatului Mondial Rusia 2018 câștigată cu 5-0 de tricolori la Erevan, în fața Armeniei, Mai mult, a marcat atunci și un gol pentru prima reprezentativă. În ianuarie 2017, Standard Liege l-a cumpărat de la Viitorul cu suma de 2,4 milioane de euro.

Ajax, cea mai galonată echipă din Olanda

Fondat în 1900, Ajax Amsterdam este clubul cel mai titrat din Olanda. „Lăncierii”, cum mai sunt numiți fotbaliștii echipei batave, au în palmares 33 de titluri de campioni ai Olandei, 18 Cupe ale Olandei, 4 Cupe ale Campionilor, o Cupă a Cupelor, o Cupă UEFA, 2 Supercupe ale Europei și 2 Cupe Intercontinentale. Dintre acestea, 2 titluri (1971-’72, 1972-’73), o Cupă a Olandei (1971-’72), 2 Cupe ale Campionilor (1971-’72, 1972-’73), o Supercupă a Europei (1972) și o Cupă Intercontinentală (1972) au fost câștigate de antrenorul român Ștefan „Piști” Covaci. Până și ultima Cupă a Campionilor, dobândită în sezonul 1994-’95, este legată de numele unui român: finala câștigată cu scorul de 1-0 în fața italienilor de la AC Milan a fost arbitrată de o brigadă românească avându-l pe Ion Crăciunescu la centru, pe Nicolae Grigorescu și Tudor Constantinescu la cele două linii, în timp ce Adrian Porumboiu a fost arbitru de rezervă.
Următorul român ajuns la Ajax Amsterdam a fost fundașul Cristian Chivu, care a îmbrăcat tricoul „lăncierilor” în perioada 1999-2003 și a fost unul dintre cei mai iubiți jucători ai echipei olandeze. Portarul Bogdan Lobonț a fost și el legitimat la Ajax între 2000 și 2006, cu excepția sezonului 2001-2002, când a jucat sub formă de împrumut la Dinamo București. De asemenea, la gruparea din Amsterdam au mai jucat conaționalii noștri Nicolae Mitea (2003-2008) și George Ogăraru (2006-2010, cu excepția perioadei 2008-2009, când a fost împrumutat la Steaua București).
De la 1 iulie 2019, Răzvan Marin va lupta și el să devină o figură emblematică a clubului la care, printre alții, a jucat legendarul Johan Cruyff…

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: