ACASĂ / ARTICOLE / REFLECŢII / Retragerea României din AFGANISTAN

Retragerea României din AFGANISTAN

Eu sunt egiptean, cred că după numele meu v-ați dat seama de asta, sunt stabilit în România de peste 30 de ani, mi-am întemeiat aici o familie, mixtă, desigur. Iubesc această țară, sunt cetățean român și vă mărturisesc faptul că sunt nedumerit de prea puținul patriotism al românilor, ca și de inapetența politică destul de manifestă îndeosebi la tineri. Sunt musulman și insist asupra faptului că între Creștinism și Islam nu există nici o incompatibilitate, dimpotrivă, amândouă sunt religii ale păcii și dragostei de oameni, iar aceste valori sunt universale, în fond avem același Dumnezeu unic și atotputernic, spre deosebire de Mozaism care inculcă poporului evreu ideea că ar fi superior celorlalți, ca popor ales.

Confucianismul, care domină spiritualitatea chineză, este guvernat de ideea că toți oamenii sunt frați. Acestea sunt vorbele lui Confucius, rostite cu câteva secole înainte de venirea lui Iisus. Musulmanii nu îl neagă pe Iisus, iar pe Sfânta fecioară Maria o venerează. Am spus toate acestea ca un îndemn la respectul reciproc al celor două mari religii, Creștinismul și Islamul și chiar la o cât mai mare apropiere între acestea în viitor.

Românii nu trebuie să se teamă de venirea în țară a unui număr de afgani, care sunt musulmani, ba chiar avem nevoie de ei în condițiile serioasei lipse de brațe de muncă, consecință a migrării unui foarte mare număr de români în țările vestului european unde sunt mai bine plătiți și unde nivelul corupției este mai redus. A venit toamna și viticultorii se plâng de faptul că nu găsesc oameni pentru culesul strugurilor, astfel încât o parte din recolta de anul acesta se va pierde. Nici constructorii nu găsesc suficienți lucrători, prezența străinilor pe șantierele de construcții fiind tot mai vizibilă. Înainte de 1989, România a întreținut relații strânse cu țara mea de origine, unde se exportau masiv îndeosebi tractoare fabricate la Brașov, echipamente de exploatare a petrolului unde românii se aflau în fruntea clasamentului mondial al performanței și altele.

De foarte puțină vreme, România și-a retras militarii din Afganistan, odată cu americanii, după un război care a durat douăzeci de ani și a provocat afganilor circa un milion de morți iar americanilor două mii. Prezența militară românească în Afganistan a fost cu mult mai numeroasă atunci când Uniunea Sovietică a invadat această țară, deoarece trupele de ocupație erau formate îndeosebi din moldoveni recrutați obligatoriu din Basarabia (pe atunci sovietică). Nu este ceva nou. Spre sfârșitul ultimului război mondial, în înaintarea către vest, în prima linie sovietică, unde s-au înregistrat cele mai mari pierderi de vieți, au fost împinși românii basarabeni și cei care au fost recrutați, mai mult cu sila sau cu momeala, în diviziile Horia, Cloșca și Crișan și Tudor Vladimirescu. Revenind la retragerea recentă din Afganistan, România este datoare să-i primească pe toți cei care au colaborat cu trupele române, vorbim de civili și de familiile lor, care sunt amenințați acum cu represalii din partea naționaliștilor talibani. Teama de eventuale incidente de tip terorist din partea acestor refugiați este cu totul nejustificată în cazul României, deoarece soldații români nu au fost implicați în crime grave de război, acuză care plutește asupra unor americani.

Nu este întâmplător faptul că o șesime din militarii americani reveniți din Afganistan manifestă tulburări psihice serioase, necesitând asistență psihologică. Repet, România nu este o țară în care să se producă atacuri de tip terorist îndreptate împotriva românilor, nici măcar în cazul mercenarilor români implicați în invazia Afganistanului.

Afganii care vin la noi (Romania a primit deja 10.000, în majoritate musulmani dar și creștini) reprezintă un aport populațional de calitate, de care țara noastră are nevoie mai ales acum, când se resimte o acută lipsă de forță de muncă dacă ne gândim la viile rămase neculese deși a fost un an viticol bun, la marile șantiere prevăzute în planurile de investiții mai cu seamă în infrastructură etc. România, campioană europeană la defrișări, are nevoie de reîmpădurire masivă. Afganii sunt iubitori de natură, vor îndeplini cu plăcere această muncă. Nu întoarceți spatele acestor oameni aflați în mare dificultate, la o mare cumpănă a vieții lor, dimpotrivă, ajutați-i în conceptul creștin atât de impregnat în spiritualitatea românească.

El Nagdy Saleh

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro








Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: