ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / BREVIAR CULTURAL: FAȚA NEVĂZUTĂ A REGIMULUI CEAUȘIST

BREVIAR CULTURAL: FAȚA NEVĂZUTĂ A REGIMULUI CEAUȘIST

Recent, în cadrul târgului de carte de factură criminalistică și metodologică a investigației polițiste sub auspiciile Casei de Cultură a M.A.I. a avut loc lansarea unui volum cu o dublă semnificație: istorică și morală deopotrivă în poliția politică văzută din interiorul sistemului ceaușist. Semnătura lui (acestei cărți) apariția unui profesionist al genului, profesorul Horațiu Măndășescu, autor cunoscut publicului printr-o publicistică riguroasă, atent documentată, prezentă în spațiul unor reviste de știință și cultură precum Tribuna Pensionarului sau Independența Română.

Respectiva lucrare a apărut cu sprijinul editurii Fundației Culturale Gheorghe Marin Speteanu, beneficiind de o notă a editorului, reputatul istoric și gazetar, Viorel Gheorghe Speteanu, colegul de redacție al autorului, cât ți de o elocventă prefață-portret schițată de binecunoscutul profesor Corneliu Zeană.

Pentru mine teatrul a însemnat o religie, un mod de a fi. Biserica este scena, templul, spectacolul perpetuu. Credința este dacă pot să fac așa ceva. Mai mult decât alte acte Teatrul oferă vieții Șansa de a se gândi și de a se confrunta cu sine însăși, „cu vocile personajelor tale”

Avertizăm cititorii asupra faptului deloc neglijabil că titlul lucrării s-a născut sub semnul deplinei onestități și a respectului față de adevărul unei epoci totalitare; guvernată integral prin metodele și instrumentele specifice unui aparat represiv îndelung cizelat, de-a lungul unei jumătăți de secol de dictatură (1945-1989). Modelul acestuia l-a constituit acel vector de acțiune al numitului sistem represiv stalinist, mai târziu adaptat noilor directive de partid și de stat elaborate în perioada naționalismului ceaușist, în decursul celor 25 de ani de formare a „omului nou” (1965-1989) și de apoteoză colectivă a epocii de aur.

Din paginile atent dozate informațional și critic, Horațiu Măndășescu relevă sau mai exact redactează cu obiectivitatea binecunoscută o binevenită declarație de martor și analist pertinent al faptelor relatate.

Utilizând o bogată și riguroasă selecție a datelor, al cazurilor relevate, autorul ne face să vedem – cu ochii rațiunii biografiile ți destinul unor generații ce au contribuit indiscutabil la formarea, organizarea și perfecționarea unor mecanisme numite emblematic „poliție politică”. Autorul reface cu generozitate etapele acestui „eroic” traseu, presărat cu tragedii și răni ale memoriei colective. Unul, din nefericire pentru actualele generații, șters de pe retina zilei de azi, la trei decenii după acele evenimente. El a rămas însă „ascuns” undeva sub „pleoapele” combatanților, ale trăitorilor acelor vremuri controversate.

Pentru modul cum a orchestrat nașterea acestei veritabile radiografii a puterii, într-un spațiu totalitar, lipsit de oxigenul libertății și al adevărului, autorul face figură de înaintemergător, de explorator al unor teritorii încă necunoscute marelui public.

Horațiu Măndășescu face parte dintre acei generoși artizani – situați la egală distanță de abandon dar și de suficiență – care singuri sunt capabili să lase o amprentă, fie ea și fugace în orizontul oricărei creații. Una ce știe să apere oricând noțiunea de om.

ARMAND STERIADI

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Marin Moraru-Un actor inconfundabil

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937 în București într-o familie modestă. După ce …

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: