REVISTA INDEPENDENȚA ROMÂNĂ
INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ
Cum necum, în învolburata viaţă politico-economică românească, revista „Independenţa Română – Independenţa prin cultură” a trecut cu mai mult sau mai puţin festivism în anul patru de existenţă.
La origine, conceptul nu a fost gândit pentru o supravieţuire cu orice preţ, ci cu forţe mereu proaspete spre un parcurs de durată.
Anunţam în primul număr apărut în februarie 2015 un fel de crez, peren, asupra obiectivelor acestei publicaţii, redându-l mai jos, spre a arăta consecvenţa noastră în a ne respecta pe noi şi cititorii noştri, în egală măsură.
Ce vă propunem!
Locuitorii acestui străvechi pământ, precum şi cei care din motive neimputabile lor trăiesc limitrof actualei Românii, ori mai departe, sperând că se pot realiza, aşa cum şi-au propus, această publicaţie le oferă un reazem, o speranţă de afirmare şi de cunoaştere, un dialog necesar pentru a ancola energiile românilor de pretutindeni. Şi nu numai atât… minorităţile naţionale care sălăşluiesc şi se realizează pe acest pământ sunt îndemnate să se exprime, fără nici un fel de oprelişte, spre a-şi păstra identitatea lor; ţara noastră statuând prin Constituţie egalitatea tuturor; realizarea şi modul de manifestare specific locuitorilor acestei ţări.
Independenţa este un ideal şi ca orice ideal trebuie cucerit, luptat pentru el, apărat, etalat, subsumat unor concepte legate indisolubil de trăitorii acestui areal românesc. Şi ce nu poate fi mai briliant, decât să te exprimi, fără limite, dar într-o necesară condescendenţă, asupra unor teme precum: cultura, ştiinţa, cercetarea, dezvoltarea, educaţia, artele vizuale, ori
exprimări lăuntric devolative asupra existenţei noastre sau a parcursului european pe care nu avem cum să nu ni-l însuşim. În derularea demersului nostru îşi pot exprima poziţii – teme – dizertaţii o seamă de personalităţi lumină ale ştiinţei, literaturii, culturii ori ale artelor.
Cei ce vor asigura succesul acestui periodic vor avea gratitudinea noastră, vor fi corifeii strădaniilor românilor de a se identifica în lume, de a nu mai fi greşit catalogaţi ca popor de mâna a doua, iar istoria pe care va trebui să le-o administrăm unora va fi îndestulătoare.
Vom încerca prin difuzarea publicaţiei noastre să schimbăm, dacă se poate, percepţia deformată asupra românilor.
Români care realizează lucruri minunate pe tot mapamondul şi contribuie cu prisosinţă la dezvoltarea ţărilor în care s-au stabilit definitiv ori temporar. Acest periodic este gândit spre a insufla spiritul adevăratului român, nu cel care cerşeşte ori se coboară la o mică furăciune, ci a celor infinit majoritari ce trudesc, creează, sunt aşezaţi la temelia dezvoltării României şi care realizează resurse şi pentru cei care stau cu mâna întinsă, deocamdată. Publicaţia se adresează deopotrivă celor care apără fruntariile ţării, care merg în teatrele de conflicte ca parte a angajamentelor noastre NATO de ţară membră. În acelaşi timp nu îi uită pe cei nevoiaşi, cei care luptă în felul lor pentru supravieţuire şi pentru care vom căuta secvenţiale soluţii de salvare. Independenţa Română, ca periodic, îşi propune să-i adune pe români pentru a-şi apăra valorile,
istoria, credinţa şi datinile lor, să fie un stindard celor care cred în perenitatea fiinţei naţiei române. Vom încerca să coalizăm oameni de ştiinţă, literaţi, asociaţii, organizaţii ori fundaţii care au ca scop menţinerea şi dezvoltarea spiritului civic, a celor care trăiesc şi gândesc româneşte; iar pentru acest lucru le mulţumim anticipat. Materialele critice, adesea sub forma pamfletului, vor identifica atitudini, situaţii, nicidecum personaje nominale, această publicaţie fiind ataşată unor valori critice moderate, nicidecum conflictuale. Vă aşteptăm alături de noi!
Aceste deziderate conceptualizate ca un crez ne-au luminat calea timp de peste trei ani, puţin faţă de alte publicaţii, dar cu o încărcătură emoţională de voinţă colectivă de a realiza ceva în planul reculturalizării românilor, văduviţi în aceste decenii de democraţie agresivă faţă de valorile lăsate de corifeii literaturii, ştiinţei, culturii în general, autentice româneşti. Şi totul a pornit de la un strămoş al meu, profesorul Costache Canella Ciorogârleanu, considerat un vizionar atât prin prolifica sa activitate pedagogică, cât şi prin înfiinţarea ziarului Independenţa Română, apărut ca un precursor al adevăratei independenţe câştigate prin sacrificiul armatei române de la 1877-1878.
Într-un cadru strict determinat, cum şade bine unei publicaţii de ţinută, temele abordate au ţinut seama în totalitatea lor de anul de naştere al personalităţilor prezentate, a evenimentelor care au avut loc de-a lungul istoriei noastre, de realizările
recente ori de reprezentanţii actuali ai culturii române – elevi, studenţi ori profesionişti în materie. I-am prezentat pe rând pe I. L. Caragiale, Nichita Stănescu, Octavian Goga, Lucian Blaga, Alexandru Odobescu, Mihai Eminescu, Nicolae Labiş, Mircea Eliade şi alţii, atât opera lor, cât şi ca formatori de opinie, şi nu în ultimul rând, prin publicarea chipurilor lor, adesea inedite, am reuşit fixarea în mentalul colectiv al imaginilor lor cât de cât reale, nu cele care au fost sau sunt derulate ori greşit, ori deformat pe felurite reţele de socializare.
În cele peste o mie de articole, întâlnim teme diverse, care s-au adresat în medie la peste trei mii de oameni lunar; apreciem că, în acest interval de timp, am asigurat o informare corespunzătoare cititorului nostru ţintă.
Transpunerea în mediul on-line atrage, lunar, sute de vizualizări, atât din ţară cât şi din afara ei.
Prin intermediul Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika”, deţinătoarea dreptului de autor, au fost organizate peste optzeci de manifestări culturale atât în Capitală, cât şi în alte oraşe ale ţării.
Aceste curcubeie de cultură au cuprins lansări de cărţi – peste cincisprezece – însoţite de evenimente culturale susţinute de artişti consacraţi ori amatori, expoziţii de pictură/sculptură.
Au fost oferite o serie întreagă de donaţii către persoane în dificultate, organizând cu acest prilej şi scurte crochiuri culturale.
În contextul general în care au dispărut publicaţii cu caracter cultural, altele sunt fie în mediul on-line (puţin vizibile), iar cele mai multe au doar o exprimare locală (din păcate), această revistă, cu o largă bază culturală şi de exprimare la nivel naţional, îşi face datoria faţă de cititorii ei fideli de a-i transla în zona culturii reale, desprinsă de vendetele politice zilnice care sunt un fel de perdea de fum aruncată peste ochii oamenilor spre a nu mai decela adevăratele probleme ale românilor.
Mulţumim pe această cale cititorilor noştri fideli, colectivului de redacţie care se reuneşte săptămânal, celor care trimit materiale spre a fi publicate, cât şi tuturor celor ce ne iubesc.
La Mulţi Ani, dragi Români, La Mulţi Ani, „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
FLORIAN LAURENŢIU STOIKA
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro