ACASĂ / ARTICOLE / TÂRGURI ŞI FESTIVALURI CULTURALE / România la târgurile şi festivalurile culturale europene

România la târgurile şi festivalurile culturale europene

Turismul reprezintă un mod excelent de a încuraja cunoaşterea patrimoniului cultural. Patrimoniul cultural al Europei constituie o important şi valoroasă resursă în domeniul turismului, educației, ocupării forței de muncă etc., producând bani și facilitând crearea locurilor de muncă în orașe și regiuni. Majoritatea dicţionarelor prezintă ca sens etimologic al cuvântului turism, termenul to tour, provenit din limba engleză, care face referire la excursie şi înseamnă a călători, a colinda.

O altă sursă de provenienţă ar fi cuvântul ,,tour”, din franceză (călătorie, mişcare în aer liber, plimbare, drumeţie în circuit), care la rândul său declină din cuvântul grecesc turnos, respectiv latinescul turnus, păstrând aceeaşi semnificaţie de circuit. Turismul cultural constituie o formă de mobilitate turistică care are ca scop primordial lărgirea orizontului de cunoştiinţe prin descoperirea patrimoniului cultural-artistic, arhitectural şi al zonelor în care acesta se integrează, o formă de valorificare a resurselor antropice şi tocmai din acest motiv în sfera sa de cuprindere înglobează atât turismul citadin, cât şi turismul rural-etnografic prin trimitere la noţiunea de patrimoniu, care reprezintă componentele materiale şi imateriale ale identităţii unei societăţi. Specialiştii ce au studiat acest domeniu au ajuns la concluzia că persoanele care practică turismul cultural au nevoie de un buget mai mare decât turiştii standard.

Ei pot fi interesaţi de domenii precum religia, filozofia, istoria, antropologia etc., fiind dornici să afle cât mai multe amănunte cu privire la evenimente din trecut. Practicile turistice culturale sunt diverse, începând cu vizitarea muzeelor si monumentelor în scopul cunoaşterii efective a patrimoniului acestora, până la simpla lor tranzitare, ori realizarea unor scurte opriri cu scop de relaxare(servirea unei cafele într-o locaţie situată în apropierea unui obiectiv de patrimoniu).

Deasemenea, specialiştii au menţionat existenţa unor diferenţe în ceea ce priveşte practicile culturale, în funcţie de sex. Astfel, aceştia au observat faptul că, femeile sunt mai atrase de artele plastice şi de arhitectură, în timp ce bărbaţii preferă siturile arheologice în aer liber) în special ruine ale unor cetăţi vechi cu încărcătură istorică), tradiţiile şi artele populare. Există o serie de târguri şi festivaluri culturale unde toţi participă cu plăcere fie că este vorba de muzică, poezie, teatru, dans etc.

În ultimii ani, în Europa, se constată o abundenţă de festivaluri şi târguri care au luat amploare, unde şi ţara noastră este prezentă. Un astfel de târg este Art&Tourism, primul eveniment din lume dedicat in intregime turismului cultural, organizat la Fortezza da Basso din Florenta, de TTG Italia, o companie din grupul Rimini Fiera, care îşi deschide portile în fiecare an, timp de o săptămână, pentru artă, cultură, muzică si bineînţeles.

În cadrul acestui târg de turism cultural se organizează activităţi de promovare a muzeelor internaţionale, întâlniri si evenimente, petreceri tematice, workshop-uri etc. cu participarea actorilor principali ai turismului cultural internaţional: administraţii publice, institutii culturale si turistice, muzee, fundaţii, organizatori de festivaluri, agenţii de evenimente, galerii de artă, companii de servicii, administraţii ale locaţiilor şi zonelor istorice si ale unor staţiuni de prestigiu, instituţii educaţionale, operatori turistici, hoteluri, agenţii de turism specializate în turismul cultural, cu alte cuvinte, o întreagă pleiadă de entităţi din segmentul cultural, un segment cu peste 300 de milioane de calatori în fiecare an.

Târgul de carte de la Frankfurt este considerat a fi epicentrul târgurilor de carte din Europa. Acest târg este cea mai mare manifestare de profil la nivel mondial, şi totodată blazonul activităţilor culturale la nivel european.

Datorită serviciilor şi informaţiilor oferite în permanenţă, pe parcursul unui an întreg, branşei de specialitate, Târgul de la Frankfurt s-a impus ca o piaţă globală atât de idei, cât şi de exemple. Iniţial, Târgul de carte de la Frankfurt a debutat ca festival al cărţii, în biserica Pavel din Frankfurt, însă la ora actuală este considerat a fi punctul central de întâlnire al industriei editoriale, cu peste 7.000 de expozanţi, din peste 100 de ţări. Târgul de carte de la Frankfurt are loc anual, la mijlocul lunii octombrie şi este organizat de Asociaţia Editorilor şi Vânzătorilor de carte din Germania, iar în cele cinci zile cât durează târgul, îi trec pragul nu mai puţin de 270.000 de oaspeţi, pentru a vizita cele peste 7.000 de standuri de edituri din toată lumea.

Alt târg de carte unde România a fost reprezentată de Institutul Cultural Român de la Varşovia, pentru prima dată în anul 2016, este Târgului Cărţilor Bune desfăşurat la Wroclaw în cadrul programului Capitalei Culturale Europene. Târgul Cărţilor Bune de la Wrocław constituie unul dintre cele mai importante şi apreciate evenimente de acest gen din Polonia, alături de târgurile de carte de la Cracovia şi Varşovia. Prima participare a României, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, la Târgul de Carte de la Londra – London Book Fair, a avut loc în anul 2007.

Adresat editorilor, distribuitorilor, librarilor şi profesioniştilor din domeniul editorial din lumea întreagă, Târgul de carte găzduit de Earl Court din Londra este cea mai proeminentă manifestare britanică de profil şi una dintre cele mai importante la nivel global. Ediţia din 2007 a atras peste 23.000 de participanţi din 109 ţări. Participarea României, în premieră, la London Book Fair a avut loc în contextul unei promovări de amploare a literaturii române peste hotare, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programele Translation and Publication Support – TPS şi “20 de autori”.

În peisajul târgurilor de carte întâlnim şi târguri dedicate literaturii pentru copii, precum Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna, Italia. Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna este cel mai important eveniment cultural de acest gen, la nivel internaţional, dedicat literaturii pentru copii și tineret, care se adresează în special profesioniștilor din domeniu: autori, editori, ilustratori, agenți literari, traducători.

Anul trecut, în 2023, în perioada 6-9 martie, Ministerul Culturii a invitat să participe la acest târg de carte 4 autori şi ilustratori cunoscuţi- Simona Epure (autoare), Alexandra Mîrzac (ilustratoare și autoare), Maria Surducan (ilustratoare), Ștefan Georgescu (ilustrator). Tot în anul 2023, în luna mai, s-au desfăşurat în Madrid, un Târg intercultural de meșteșuguri și un Târg de carte organizat de Primăria Velilla de San Antonio, în colaborare cu reprezentanţi ai asociaţiilor, comunităților și a scriitorilor români, latino-americani şi arabi.

România a fost prezentă prin intermediul Asociației de români „Muntenia” din Torrejon de Ardoz, iar participanţii au asistat la recitaluri de muzică tradiţională românescă, muzică mediteraneană, africană, reprezentaţii de dansuri şi teatru, ateliere de croșetat, tapiserie, pictură și henna etc.. Târgurile de artă contemporană se află şi ele pe lista turiştilor pasionaţi de acest gen al artei. Unul dintre ele este Târgul de artă contemporană Art Rotterdam din Olanda unde România este prezentă, printre puţinele ţări din estul Europei, alături de alte 100 de galerii participante.

Să nu uităm însă şi de târgurile şi festivalurile internaţionale unde România este ţară organizatoare şi care nu sunt deloc puţine şi deloc lipsite de importanţă. Printre acestea se numără Târgul de Turism al României și Târgurile Internaționale de carte Gaudeamus şi Bookfest, Festivalul George Enescu, Festivaluri de muzică folk, jazz, rok, al romanţelor şi multe altele, care se desfăşoară pe tot teritoriul ţării noastre, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în incinta unor clădiri monumente istorice, ori spaţii neconvenţionale, dar şi în aer liber. Concluzionând, constatăm că interactiunea între cultură şi turism îşi are rădăcinile în perioada de început a turismului care capătă, în present, din ce în ce mai multă importanţă.

Turismul cultural oferă posibilitatea unui dialog intercultural, dar şi oportunitatea de a descoperiri diversitatea culturală, moştenirea culturală fiind expresia identităţii oamenilor, a istoriei, a teritoriului, a obiceiurilor, tradiţiilor şi civilizaţiei. Turismul cultural este un factor cheie atât pentru dezvoltarea durabilă, cât şi pentru stabilirea unor relaţii intreculturale bazate pe cunoaştere, înţelegere şi acceptare a diversităţii.

Adriana Apostol

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro








Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: