Echipa feminină de tenis de masă României a devenit pentru a doua oară consecutiv campioana Europei. Tricolorele au triumfat la turneul continental găzduit în luna septembrie de orașul francez Nantes, apărându-și astfel titlul cucerit în urmă cu doi ani, în Luxemburg. Naționala țării noastre și-a trecut în palmares al cincilea astfel de trofeu, după cele dobândite în 1992, 2002, 2005 și 2017, dar este pentru prima dată când câștigă Europeanul de două ori la rând. De alte patru ori (2010, 2011, 2013 și 2015), româncele s-au clasat pe treapta a doua a podiumului european.
ROMÂNCELE, PESTE ASIATICE
Într-o perioadă în care majoritatea echipelor de tenis de masă au în componență jucătoare din Asia (talentul sportivilor de pe acest continent în jocul cu mingea de celuloid fiind renumit), România continuă să se țină departe de această „modă” și să mizeze pe „autohtone”. Asta însă nu le împiedică pe elevele antrenorului Viorel Filimon să fie „reginele Europei”…
Echipa noastră, formată din Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu și Irina Ciobanu, a început Europeanul din Franța în Grupa 1, pe care a câștigat-o fără emoții, după două victorii fără drept de apel, scor 3-0, obținute în fața Slovaciei și a Spaniei. În sferturile de finală, „tricolorele” au înfruntat Franța, de care au trecut tot cu 3-0, iar în semifinale au dat peste Polonia. Duelul pentru un loc în finală a fost cel mai dificil pentru românce. Echipa noastră a pierdut primul punct la această competiție, după ce sportiva naturalizată Qian Li a învins-o (3-0) pe Daniela Dodean Monteiro, dar victoriile Elizabetei Samara (3-1 cu Natalia Partyka și 3-0 cu Qian Li) precum și succesul repurtat de Bernadette Szocs (3-1 cu Natalia Bajor) au dus România în ultimul act.
În finala Campionatului European, reprezentativa țării noastre s-a duelat cu Portugalia, care, în semifinale, a trecut cu scorul de 3-1 de Ungaria. Într-o atmosferă incendiară, „balul” l-au deschis Bernadette Szocs și Shao Jieni. A fost un meci echilibrat, la capătul căruia sportiva noastră a reușit să câștige cu 3-2, după ce a fost condusă cu 2-1. A urmat confruntarea dintre Daniela Dodean Monteiro și „veterana” Yu Fu (41 de ani), care câștigase înaintea acestui turneu final medalia de aur la Jocurile Europene de la Minsk (Belarus). A rezultat un duel pe muchie de cuțit, în care șansa a trecut, pe rând, la fiecare dintre adversare, iar în final câștig de cauză a avut sportiva noastră: 3-2. Cireașa pe tort a fost pusă de experimentata Elizabeta Samara, care a învins-o clar (3-0) pe Leila Oliveira și a declanșat fiesta în tabăra României. De altfel, Eliza Samara se poate mândri cu faptul că a câștigat toate cele șase partide disputate la Campionatul European de tenis de masă de la Nantes.
OLIMPIADA ȘI UN NOU TITLU LA CLUJ
La finalul partidei cu Portugalia, jucătoarele românce au dat frâu liber bucuriei și au încins o adevărată horă pe teren. „Noi suntem chinezoaicele României”, a exclamat Bernadette Szocs. „A fost o mare presiune pe mine, dar asta m-a motivat și m-a făcut să lupt de la primul până la ultimul punct. Am fost foarte motivată și pregătită fizic și psihic.Au fost meciuri grele, a trebuit să luptăm pentru fiecare punct. Suntem o echipă foarte bună și frumoasă”, a mai precizat sportiva. „Le-am citit pe adversare. Știam cum evoluează și aveam pregătită toată ideea de joc”, a completat Daniela Dodean Monteiro, iar Elizabeta Samara, cea care a adus punctul decisiv pentru România în finala cu Portugalia a punctat: „Meciul cu Oliveira a fost cel mai greu, pentru că trebuia să câștig. M-am concentrat și am învins. Încă nu ne bate nimeni, eu, Dodean, Szocs, Diaconu și Ciobanu suntem cele mai bune din Europa!”.
La rândul său, Viorel Filimon, antrenorul „fetelor de aur” ale României, a declarat: „Acest 3-0 pare destul de clar, dar ați văzut că meciurile au fost echilibrate. Europa are în continuare posibilitatea de a bate China, ani de zile am jucat împotriva unor țări care au naturalizat jucătoare chineze. Prin mobilizare, putem câștiga în fața Chinei”.
Următoarele obiective ale componentelor naționalei de tenis de masă României sunt calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, și câștigarea celui de-al treilea titlu european consecutiv în 2021, la turneul final ce se va desfășura în țara noastră, la Cluj-Napoca. „Tricolorele” au șansa să obțină biletul pentru Olimpiadă în luna ianuarie a anului viitor, la întrecerea de calificare ce se va desfășura în Portugalia.
MUGUR BĂILEȘTEANU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro