ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / ROMÂNII DE PRETUTINDENI

ROMÂNII DE PRETUTINDENI

ROMÂNII DE PRETUTINDENI

Azi, nimeni nu mai poate nega faptul că, noi românii suntem prezenți atât în Europa, cât și în restul lumii acesteia. Mai mult chiar, cu mândrie se poate constata că, prin activitatea lor aceștia aduc țărilor în care viețuiesc un aport desosebit la economia acestora. Ba, mai mult, prin rudele lăsate acasă, prin banii trimiși acestora, ei contribuie din plin la PIB-ul intern al României. Iar aceasta este doar o parte a liberului schimb manifestat în lumea de azi, pentru că trebuie adăugați și tinerii care merg la studii, sau de ce nu, chiar și simplii turiști. Iată de ce, ne-am gândit ca mai jos să spicuim și câteva situații, în care semeni de ai noștrii au fost eroi, cu sau fără voia lor, în diverse situații și puncte ale acestui mapamond.
(Corvin Ariciuc)

• Marinarii români din Togo eliberați la începutul lunii aprilie

La începutul lunii aprilie, al acestui an, cei trei marinari răpiți în Togo au fost eliberați. Reamintim că,, în data de 3 martie, o navă la bordul căreia se aflau 21 de marinari români a fost atacată de pirați în apropierea unui port din Togo și trei marinari au fost răpiți. „Ministerul Afacerilor Externe informează că cei trei marinari răpiți la data de 3 martie 2019, de pe o navă aflată în largul apelor statului Togo, au fost eliberați. Cetățenii români urmează să fie repatriați în zilele următoare, aceștia fiind asistați de Ambasada României la Abuja, Nigeria, pentru efectuarea formalităților necesare întoarcerii acestora, în siguranță, în România”, a transmis, MAE, la acea vreme într-un comunicat.

• Românul care a gonit teroriștii cu făcălețul

Florin Morariu a primit pe 5 aprilie „ Queen’s Commendation for Bravery”, distincţia Reginei pentru curaj. În motivaţie se precizează că primeşte această distincţie “pentru că a ajutat alte persoane în timpul unui atac terorist
”Queen’s Commendation for Bravery”, o distincţie creată în 1994, se acordă civililor, dar şi militarilor pentru acţiuni care nu au avut loc pe teatre de război, şi răsplăteşte “fapte de curaj care merită recunoaşterea naţională”. Distincţia li se acordă şi cetăţenilor altor state, Florin Morariu fiind primul român care o primeşte. Pentru cine încă nu știe, reamintim faptul că Florin, a fost decorat în capitala britanică pentru curajul dovedit în timpul atacului terorist din iunie 2017, când a luptat împotriva atacatorilor și a adăpostit mai multe persoane în brutăria în care lucra.
‘Îți urez o zi excelentă ale cărei amintiri frumoase să rămână cu tine peste ani. Felicitări încă o dată!’, i-a transmis ambasadorul Andrew Noble eroului român de pe Podul Londrei într-o scrisoare postată pe contul de Facebook personal.

• Elevii români din Sri Lanka captivi într-o tabără militară, în timpul unui atentat

„La data de 23 aprilie, din cauza evoluţiilor din Sri Lanka, grupul de elevi de la un liceu din Iaşi aflat într-un schimb de experienţă în acest stat, a revenit, în siguranţă, în România. Aceştia au beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Ambasadei României la Colombo şi al Consulatului Onorific al României la Kandy, fiind escortaţi de poliţia locală până la Aeroportul Internaţional din Colombo”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă, remis la cea data. Totodată, pentru facilitarea conexiunii către Bucureşti, cetăţenii români au primit sprijin din partea Ambasadei României la Doha.
Reprezentanţii Ambasadei României la Colombo au menţinut legătura în permanenţă cu autorităţile locale şi cu cetăţenii români, aceştia fiind în afara oricărui pericol. Reamintim că, a fost un schimb de experienţă între Colegiul Costache Negruzzi din Iaşi şi o şcoală din Sri Lanka i-a dus pe opt copii români și profesorul lor, fără intenție, aproape de o tragedie. Elevii se aflau în Colombo, la cea de-a doua excursie de acest gen. Schimbul de experiență ar fi trebuit să dureze zece zile, iar elevii urmau să se întoarcă vineri. După, atentattele în care și-au pierdut viața mii de oameni, şi alte sute au fost răniţe, autorităţile au depus eforturi pentru a-i aduce în ţară mai repede. La acea oră, nimeni altul decât ministrul de externe Teodor Meleșcanu, declara că: ”Chestiunea cea mai sensibilă este faptul că un grup de opt copii cu însoţitori erau în Colombo şi până la urmă s-a reuşit obţinerea unui sprijin. Am reuşit să discutăm cu autorităţile şi au fost duşi cu toţii într-o unitate militară la periferia Capitalei, unde sunt condiţii de securitate foarte stricte. Erau într-un schimb de experienţă şi o mică vacanţă dar noi sperăm, şi aceeaşi recomandare o facem şi pentru alţi români care sunt în Colombo, că ar fi bine să ia contact cu consulatul nostru şi sfatul meu ar fi să se întoarcă în ţară cât mai rapid pentru că nu ştim cum vor evolua aceste atentate.”

• Doi ani, de la moartea Andreei, tânăra ucisă în urma atacului terorist de la Londra: ‘Pe pod nu mai erau decât ochelarii și telefonul ei’!

Aflată într-o scurtă vacanță cu iubitul ei Andrei Burnaz, Andreea Cristea a fost aruncată de pe Westminster Bridge în Tamisa. A murit două săptămâni mai târziu, fără să-și revină din comă. În umă cu doi ani, la 22 martie 2017, Londra era cutremurată de un atac terorist care făcea victime pe Westminster Bridge, lângă Big Ben. Cinci oameni au murit atunci, inclusiv un polițist care a încercat să-l oprească pe terorist. Printre cei care și-au pierdut viața s-a numărat și o româncă, Andreea Cristea, o tânără de 31 ani, designer de interioare, din Constanța. Tragedia a lovit într-una dintre cele mai frumoase clipe ale vieții sale, care se anunța fericită. În mulțimea de pietoni care traversa Tamisa pe pod în acea după-amiază se afla și un cuplu de tineri din Constanța, Andrei Burnaz (32 ani) și Andreea Cristea (31 ani). Cei doi erau într-o scurtă vacanță, în care Andrei voia să-și serbeze ziua de naștere, la 24 martie, și în care avea de gând să o ceară pe Andreea în căsătorie. Când teroristul Khalid Masood a pătruns cu mașina sa 4×4 în oamenii de pe pod, Andreea a fost aruncată peste balustradă, în fluviul Tamisa. Recuperată de o ambarcațiune, ea nu și-a revenit niciodată din comă, iar două săptămâni mai târziu a fost deconectată de la aparate.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: