ACASĂ / ARTICOLE / ECOLOGIE / SATUL INTELIGENT

SATUL INTELIGENT

SATUL INTELIGENT

Satul inteligent este un proiect pornit din dorinţa şi necesitatea de a avea o viaţă frumoasă, activă, sănătoasă şi, mai ales, naturală. Prin viaţă naturală ne referim la o viaţă în mijlocul naturii, nu într-un mediu artificial, un mediu cu peisaje verzi, cu hrană gustoasă, cu aer curat, nu cu poluare, cu vecini muncitori, activi şi veseli. De aceea, pentru înființarea acestui proiect am ales judeţul Dâmboviţa, o zonă foarte frumoasă, apropiată de Bucureşti, cu poluare zero, loc unde dorim să coordonăm construirea acestui sat şi crearea unei comunităţi de oameni care îşi doresc o viaţă mai bună pentru ei.
Suntem un grup de persoane care doresc să trăiască în mijlocul naturii, dar să beneficieze în acelaşi timp de un nivel de confort decent, cărora le place să trăiască într-un mod sănătos şi să se hrănească cu produse naturale şi care, prin calităţile lor însumate, se poate spune că au experienţă în dezvoltări imobiliare, în construcţii, în mentenanţa clădirilor, în management de proiect, dar şi în tratamente de menţinere a sănătăţii. Dorim să dezvoltăm un sat special în care oamenii să aibă oportunitatea de a trăi sănătos, unde casele vor folosi numai energie recuperabilă cu un cost al utilităţilor practice zero pe toată perioada de funcţionare.
Dorim să propunem oamenilor un mediu social unde va fi implementat un set de reguli care vor face viaţa oamenilor confortabilă şi frumoasă, asigurând un sistem centralizat de întreţinere la un cost redus şi un nivel de calitate corespunzător.
Vrem să propunem locuitorilor să lucreze într-o fermă în care să-şi producă hrana, să facă sport, să călătorească în România sau oriunde îşi doresc. Pentru constituirea în Uniunea Europeană a unei comunități de sate inteligente, conform politicii regionale europene, echipa noastră are următoarele obiective: reducerea supraaglomerării urbane, a poluării; relocarea tinerilor în mediul rural, cu crearea de locuri de muncă; relocarea persoanelor vârstnice în mediul rural printr-un program de îmbătrânire activă şi dezvoltarea unor zone bio, laboratoare rurale vii pluridisciplinare.
Satul inteligent are două componente: structurală şi organizatorică. Componenta organizatorică este cea principală şi îl individualizează faţă de orice alt complex rezidenţial de oriunde.
Din punct de vedere fizic, este o localitate rurală compusă din locuinţe moderne cu magazine, unităţi de prestări servicii, spaţii de recreere şi o fermă agricolă care oferă o gamă largă proprie de bunuri şi servicii, la care se adaugă un sistem de management în ceea ce priveşte mentenanţa. Din punct de vedere organizatoric există un sistem de management care îi ajută pe locuitori să ducă o viaţă sănătoasă împreună prin asigurarea tuturor elementelor care compun un trai sănătos: hrană bio, asistenţă medicală personalizată clasică şi alternativă, antrenamente sportive individualizate, recreere şi nu în ultimul rând viaţă socială. Toate aceste servicii sunt oferite de companii din care vor face parte tot locuitorii satului în care aceştia pot fi chiar şi acţionari.

Satul inteligent este compus din case care vor fi cumpărate de cei care vor locui în ele împreună cu terenurile din jurul lor. Aceste case se vor dimensiona strict pentru posibilităţile financiare sau solicitările locuitorilor. Se pleacă de la case de 40-50 mp utili pe un singur nivelţ şi curţi de 300 – 400 mp şi se ajunge la case de 150 – 200 mp utili pe două niveluri şi 1000 mp de curte. Toate casele vor avea un aspect rustic integrat în arhitectura satului, vor fi dotate cu toate facilităţile unei case moderne, cu instalaţii care să funcţioneze atât în sistemul de consum energetic zero cât şi cu back-up la reţelele orăşeneşti pentru situaţii neprevăzute.
Căile de circulaţie vor fi foarte largi, iar spaţiile de servicii se vor amplasa strategic, astfel încât să poată fi mai uşor accesibile pentru fiecare locuitor. Mentenanţa şi întreţinerea se vor asigura contr-cost prin plata unei taxe rezonabile către o companie de mentenanţă care va avea printre acţionari şi locuitori ai satului dispuşi să investească în asta. În acelaşi mod se va face paza localităţii. În vecinătatea localităţii se va amplasa o fermă agricolă în care locuitorii satului vor putea investi. În fermă vor lucra şi locuitori ai satului inteligent. Veniturile fermei vor proveni din vânzarea produselor către magazinele din sat sau către magazine de profil bio de oriunde din ţară. Fiecare locuitor va fi cuprins într-un program de sănătate.
Programul va fi unul individualizat şi se va derula în centrele de tratament clasic şi alternativ din sat. În strânsă legătură cu acest program se va derula unul de activităţi sportive de întreţinere, care se va desfăşura, de asemenea, în sălile de sport din sat. Modul de funcţionare al acestor unităţi de prestări servicii va fi acelaşi ca cel al companiilor de întreţinere şi pază. Recreerea se va face în spaţii în care doritorii vor beneficia de aromoterapie şi terapie cu animale. În mijlocul localităţii va fi amplasat şi un parc amenajat atât ca zonă de recreere cât şi ca zonă de sport în aer liber. Viaţa socială a locuitorilor va fi îmbunătățită prin interacțiunile care apar datorită activităților descrise mai sus dar și prin activitatea unei companii de turism care va asigura excursii și alte activități sociale. Pentru a armoniza toate aceste elemente care compun modul de organizare se va institui un set de reguli și principii de bună conviețuire bazate exclusiv pe ideea respectului, bunei cuviințe și egalității între toți membrii localității. Scopul este de a-i face pe oameni să realizeze că trăiesc într-un mediu mult mai sigur decât în alte părți.
Satul inteligent propune mai mult decât un spațiu deosebit pentru a locui și a trăi într-un mod sănătos, unde să se poată face tratamente de prevenție și întreținere, cu condiții de socializare și petrecere a timpului liber. Noi propunem pe lângă toate astea și un loc unde putem munci, chiar în cadrul propriei noastre afaceri. În afară de companiile care vor funcționa și în care puteți fi acționari și/sau angajați (ferma agricolă, firma de mentenanță, firma de pază, firma de turism, centrele de prevenție, centrele sportive) oamenii vor putea să-și deschidă și mici afaceri proprii în domeniul meșteșugăresc, al serviciilor, comercial etc. Succesul va fi asigurat de existența în zonă a clienților și de lipsa concurenței corporațiilor.
Planul de amplasare al satului depinde de solictările pe care le vor avea viitorii locuitori. Planul real nu se va putea face decât după ce apar solicitările concrete.
Tot proiectul este unul personalizat.
Echipa noastră îşi propune un proiect ambiţios şi necesar în contextul actual în care oamenii simt tot mai mult nevoia să evadeze din oraşele supraaglomerate, să scape de stresul cotidian şi să redescopere frumuseţea şi bogăţia naturii. În prezent avem un concept de sat (numai case, drumuri interioare spațioase, un parc central mare, magazine, cabinete medicale, mici săli de sport), un concept de fermă, o localitate şi experienţa necesară pentru derularea acestui proiect.

VIOREL STOICA
Project Coordinator





Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Impactul utilizării îngrăşămintelor chimice

Îngrășământ este un nume generic dat unui produs organic sau mineral, obținut natural sau artificial, …

Consecințele neaplicării legislației referitoare la reciclare

Mai ține minte oare cineva, din cei care au prins perioada de dinainte de Revoluție, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: