ACASĂ / ARTICOLE / IN MEMORIAM / Secretul doctorului Eliade

Secretul doctorului Eliade

În ambianța magică a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, cuibul de suflet al Marthei Bibescu s-a desfășurat sâmbătă, 8 aprilie, Simpozionul Național Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri, Ediția a XVI –a, organizat de Asociația Culturală Prietenii lui Eliade în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești. Acest simpozion a fost înființat în 2007, anul Centenarului nașterii lui Eliade la inițiativa coordonatorului acțiunii, profesor Maria Mona Vâlceanu și a avut loc în fiecare an, cu excepția timpului blocat de criza pandemică.

Participanții, scriitori, profesori, jurnaliști, medici iubitori ai operei și personalității lui Mircea Eliade s-au întâlnit la Mansardă, locul din București unde a fost casa cu mansardă în care istoricul religiilor a scris operele din tinerețe. A urmat un moment religios cu rugăciune pentru sufletul lui Mircea Eliade în vechea biserică a Palatului, unde își doarme somnul veșnic prințul George Bibescu. Tot în această biserică participanții s-au rugat pentru sufletul prof. dr. Mihail Diaconescu, prof. Ion C. Stefan, scriitor Corin Bianu, trei dintre membrii Asociației care au trecut pragul de taină în anii când nu s-au putut organiza întâlniri. În elegantul salon numit Sala Scoarțelor s-au desfășurat comunicările acestei ediții, susținute de prof. Maria Mona Vâlceanu, prof. Dr. Nicolae Georgescu, dr. Mihai Neagu Basarab – directorul Bibliotecii Române din Freiburg, Aureliu Goci – critic literar, Lucian Gruia – critic literar, dr. Elena Armenescu, dr. Corneliu Zeana, prof. Vilia Banța.

S-a discutat în primul rând problema arhivei Eliade din țară, care după moartea profesorului Mircea Handoca s-a vândul parțial prin casele de licitație din București. Despre Eliade dezmembrat, a tras semnalul de alarmă dr. Eugen Ciurtin – directorul Institutului de Istoria Religiilor, de curând înființat pe lângă Academia Română. Cumpărate de un grup de binevoitori anonimi, aceste documente au fost predate institutului amintit, care se angajează să le editeze critic. O parte din arhivă a făcut obiectul expoziției Eliade, organizată în martie la Muzeul Literaturii Române din București.

În partea a doua au fost prezentate cărțile scriitorilor participanți, în primul rând volumul Ziarul Timpul, criticat în Parlament, de Nicolae Georgescu. Scriitorul Mihai Antonescu a prezentat figura Mareșalului așa cum a descris-o în importantul său roman Ugu, apărut la Editura MNLR. Surpriza evenimentului a fost volumul Mamaia Anta și Prințesa, al scriitorului Ion Dulugeag, fiu al localității Mogoșoaia, carte în care este evocată figura Marthei Bibescu, așa cum a rămas ea în amintirea localnicilor. Manifestarea s-a încheiat cu un minunat moment muzical susținut la pian de Corina Vlad Diaconescu, sala având o acustică excelentă, pentru care a fost felicitată de cei prezenți, care i-au mulțumit călduros. Considerăm că această ediție a Simpozionului Eliade a fost un popas în timp pentru a menține în actualitate marile personalități ale culturii române asupra cărora s-a așternut colbul.

Corneliu Zeana

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Mihai Eminescu. Un patriot în slujba nației

Trăiască nația! Patriotismul eminescian este cultivat de timpuriu, încă din timpul studiilor bucovinene, sub puternica …

Ion Dichiseanu Crâmpeie de viață

Amintirile pe care le am, legate de Diki, așa cum îi spuneau apropiații, încep undeva …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: