ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / SEMNAL DE ALARMĂ – „Vrem mai mult sprijin din partea federației și a asociației de fotbal!”

SEMNAL DE ALARMĂ – „Vrem mai mult sprijin din partea federației și a asociației de fotbal!”

SEMNAL DE ALARMĂ

„Vrem mai mult sprijin din partea federației și a asociației de fotbal!”
DIRECTORUL LICEULUI UNDE A ÎNVĂȚAT GICĂ HAGI AVERTIZEAZĂ

Fotbalul românesc pare să se afle într-un picaj continuu. Echipa națională a ratat al cincilea Campionat Mondial la rând (bine, mai sunt de doi bani speranțe la locul de baraj pentru turneul final, dar ele țin mai mult de domeniul SF-ului), reprezentativa de tineret n-a mai jucat la un Campionat European din 1998 (Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice sunt un vis interzis de mult timp), iar naționalele de juniori ale țării noastre au ajuns să nu mai învingă formații precum Rebublica Moldova ori Macedonia sau chiar să piardă în fața celor din Liechtenstein!
Diriguitorii fotbalului autohton pun lipsa rezultatelor pe seama faptului că din urmă vin tot mai puțini jucători valoroși. „Dacă fotbaliștii talentați cresc în grădina dumneavoastră, spuneți-mi, și vin eu să-i culeg”, le spunea recent jurnaliștilor Christoph Daum, selecționerul german al naționalei României. Pe undeva, are dreptate, dar asta vine și din cauza lipsei de interes manifestate de către cei în drept față de fotbalul juvenil.

ELEVII HAGI, BALINT…

În trecut, printre pepinierele importante ale sportului românesc se aflau școlile și liceele cu acest profil.
Astfel, Liceul „Sfântul Pantelimon” din București (fost Electroaparataj) este renumit pentru generațiile de jucători pe care le-a format de-a lungul timpului în clasele de fotbal pe care le deține. În plus, în această instituție au învățat fotbaliști celebri precum Gică Hagi, Gabi Balint, Miodrag Belodedici, ori, mai târziu, Cosmin Contra, Ionuț Luțu…
„Clasele de fotbal de la liceul nostru au fost înființate în 1978. Am funcționat la început cu clase 9-12, după care s-au format și clase 5-8. Tot în 1978 a luat ființă și Luceafărul (n.r. – club de juniori înființat de FRF, care aduna și îi pregătea pe cei mai talentați juniori din toată țara; acesta, însă, a fost desființat după Revoluție), iar jucătorii de aici au fost înscriși la instituția noastră de învățământ și cazați în căminele liceului. A fost o colaborare fructuoasă între noi și Luceafărul. Am înființat și clubul de fotbal Electroaparataj, care era sprijinit de fosta uzină cu același nume și la care evoluau jucătorii de la clasele de fotbal ale liceului.
Am câștigat numeroase competiții de juniori. De la noi au ieșit mulți fotbaliști buni, precum Adrian Blid, Leo Strizu, Gabi Răduță, Sorin Ion, Cornel Sevastița, Sandu Minciu, Cristian Matache sau Alexandru Ioniță I, care a ajuns în Germania, la FC Köln, ca să vă dau câteva nume”, ne-a povestit profesorul Mihai Bindea, care activează la clasele de fotbal ale Liceului „Sfântul Pantelimon” încă de la înființarea acestora și nu este nimeni altul decât nepotul lui Silviu Bindea, celebrul fotbalist de la Ripensia Timișoara și de la naționala României din anii `30.

UN CANDIDAT PE LOC

În prezent, ca și alte licee și școli cu profil sportiv din țara noastră, „Sfântul Pantelimon” se confruntă cu probleme. Mai precis, cu lipsa de interes a autorităților, dar și a elevilor. „Copiii de acum nu mai manifestă aceeași pasiune pentru fotbal, pentru sport, în general, față de cei din trecut. Înainte, aveam trei candidați pe un loc la clasele de fotbal, acum, dacă avem un candidat pe loc. Au apărut și multe școli private de fotbal, care, însă, sunt preocupate mai mult de cantitate, decât de calitate. Cei de acolo nu sunt așa de interesați de descoperirea și șlefuirea tinerelor talente, ci să aibă cât mai mulți înscriși. Pe undeva, e normal din punctul lor de vedere, de vreme ce trăiesc din taxele copiilor”, mărturisește, cu amărăciune, profesorul Mihai Bindea, care crede că „FRF, AMFB, Primăria ar trebui să susțină mai mult școlile și liceele cu profil sportiv”.
De aceeași părere este și Florin Gheorghiu, directorul Liceului „Sfântul Pantelimon”, fost fotbalist și antrenor în trecut. „Din păcate, toți se plâng de faptul că nu mai apar fotbaliști tineri valoroși, dar cei în drept nici nu iau măsuri concrete pentru dezvoltarea fotbalului juvenil. Au apărut acele centre înființate de FRF, dar este prea puțin. N-am nimic cu școlile private, dar cum să apară jucători valoroși când, la unele dintre aceste școli, activează antrenori care nu au calificarea necesară pentru a pregăti copii? În concluzie, cred că ar trebui să beneficiem de un sprijin mult mai mare din partea Federației Române de Fotbal, a Asociației Municipale de Fotbal București și a tuturor factorilor de decizie, pentru că noi, școlile și liceele cu profil sportiv, rămânem în continuare baza în descoperirea și formarea noilor talente”, a precizat directorul Florin Gheorghiu.

COPOS NU S-A DEZMINȚIT

Alexandru Ioniță I, unul dintre fotbaliștii formați în pepiniera de la Liceul „Sfântul Pantelimon”, a „explodat” în fotbalul românesc în toamna anului 2009, când îmbrăca tricoul echipei Rapid. După ce a marcat 10 goluri în acel sezon, a fost transferat, în vara lui 2010, de formația germană FC Köln. Conform regulamentelor fotbalistice internaționale, Liceul „Sfântul Pantelimon” trebuia să primească un procent din suma de transfer, reprezentând grila de formare și promovare a jucătorului. Mai concret, suma 11.866 de euro. George Copos, fostul patron al Rapidului, nu și-a dezmințit însă nici de această dată renumele de om cu „arici la buzunar”.
„Am purtat la vremea respectivă mai multe discuții cu domnul George Copos, dar în zadar. Decât eram duși cu vorba. Abia după nenumărate demersuri am intrat în posesia banilor. Am reușit să discutăm cu cei de la FC Köln, iar nemții au răspuns imediat și ne-au virat banii în cont.
Cei de la FRF ne-au ajutat mult în acest demers, recunosc”, ne-a spus profesorul Mihai Bindea.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: