SEMNE BUNE ANUL ARE
Într-o după-amiază de 8 ianuarie a noului an (2019), în care abia am pășit, în sala Maestrul „Ion Lucian” a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, în cadrul Cenaclului literar „Octavian Goga”, a avut loc o triplă lansare de carte și un moment poetic dedicat zilei aniversare a poetului Mihai Eminescu (169 ani de la naștere). A fost prima întâlnire a membrilor Cenaclului nostru, cu o participare record, fiind necesară o suplimentare de scaune. Întrucât cele trei volume de poezie „Adevărul la hotarul istoriei” de Dan Florică, „Teme, lene și dileme” (rondeluri) de Mihai Valentin Gheorghiu și „Floare de colț – iubirea” de Ion C. Ștefan au fost editate la Editura Arefeană, am consacrat evenimentul și o zi a acesteia.
Directorului editurii, poetul Ion C. Ștefan, fiind printre cei lansați, i s-a dat ocazia susținerii unei scurte dar elocvente prezentări a prolificei edituri, bine situată în peisajul editorial. Amfitrioana manifestărilor culturale de la acest centru, doamna Elena Scurtu i-a prezentat succint pe cei trei poeți și a urat întregii asistențe un an guvernat de sănătate și împliniri artistice. S-au referit la cărțile lansate, la un nivel elevat de exprimare și competență, scriitorii: Paula Romanescu, Ion Rațiu, Liviu Zamfirescu, Gheorghe Țiclete, Doina Bârcă (secretar literar al Fundației Literar-Istorice „Stoika”), Vasilica Ilie, Lucian Gruia, Geo Călugăru. Actrița Doina Ghițescu a entuziasmat auditoriul prin poeziile celor trei autori, printr-o interpretare plină de fior emoțional.
În finalul evenimentului menționat, s-a amintit extraordinara, ultimă apreciere a lui George Călinescu referitoare la Eminescu, consemnată în „Cronica optimistului” din ianuarie 1965, din revista „Contemporanul”, cu două luni înaintea înălțării sale la cer. Definind geniul, și Eminescu a fost un geniu, George Călinescu a consemnat: „Un geniu este, de plânge sau de râde, un gânditor care lasă o dâră sonoră de foc pe traiectoria lui cosmică, dând o lecție de construcție umanității”.
Finalul evenimentului a aparținut actriței Doina Ghițescu, urmărită într-o liniște de catedrală în timp ce a recitat poemul „Trebuia să poarte un nume” de Marin Sorescu, închinat celui ce ne-a dat nouă, românilor, „o lecție de construcție a umanității” noastre românești.
Sentimentul final, după această întâlnire, a fos t acela care a dat titlul acestei consemnări.
GEO CĂLUGĂRU
Membru USR
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro