ACASĂ / ARTICOLE / ȘCOALA AZI / Sofia, Constantin și Ioan Mocanu

Sofia, Constantin și Ioan Mocanu

Sofia, Constantin si Ioan Mocanu sunt copiii mult doriți pe care Bunul Dumnezeu ni i-a dăruit. Sofia este elevă la clasa de învățători a Colegiului Național Elena Cuza, din vara anului 2023. Și-a dorit foarte mult să înceapă o carieră în domeniul educației copiilor, să continue modelul văzut la bunicii ei care au fost învățători. Încă de mică a dorit să învețe să cânte. Mai întâi la pian (unde a câștigat mai multe medalii și premii), apoi a continuat cu muzica în cor. Activitatea corală a început de acum 6 ani în cadrul programului guvernamental Cantus Mundi, unde Sofia împreună cu fratele ei mijlociu Constantin au participat și au avut ocazia să cânte pe aceeași scenă cu marile voci ale României.

Au fost nenumărate ocazii de a cânta la SalaPalatului, Ateneul Român, Senatul României, Arena Națională, diferite locuri de cultură și promovare artistic muzicală (la Cerbul de Aur împreună cu Zoli Toth, la Vocea României susținându-l și cântând în finală cu Iulian Nunuca, Alexandra Craescu) dar și împreună cu formații și artiști desăvârșiți precum: Iris, Smiley, Andra, Mircea Baniciu, Nikos Vertis, Tom Odell, Corul național de cameră Madrigal Marin Constantin, Irina Rimes, The Mono Jacks, Ducu Bertzi, Loredana Groza, la Patriarhia Română pe aceeași scenă cu grupul vocal Tronos. La Teatrul Nottara, la Opera Comică pentru copii, în cadrul momentului istoric din 10 ianuarie 2019 când România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene dar și colaborări cu Birmingham Festival Choral Society la Universitatea Națională de Muzică.

Au participat și la concursuri în străinătate, din Grecia, Paralia, unde Cor cu Dor a obținut locul 1 în cadrul concursului Music and Sea Choir Festival în anul 2022, dar și pe cel din 2019, din Republica Moldova, la Chișinău, concursul A ruginit frunza din vii, unde de asemenea, au obținut locul 1. Nici sportul nu a fost neglijat de copii, Sofia încă de mică a cochetat cu gimnastica la Dinamo, cu șahul, apoi cu voleiul la școală, având rezultate frumoase cu echipa în cadrul Clubului Sportiv Școlar nr. 5, iar în pandemie a pornit pe cont propriu pe drumul contorsionismului.

Un alt sport deosebit de îndrăgit de către toți copiii noștri este Yachting-ul, unde în cadrul Clubului Nautic Român de laTechirghiol, Constanța, în fiecare vară încă din anul 2017, sub atenta îndrumare a prof. Andreea Mihăescu au învățat să navigheze cu ambarcațiunile Noe, Optimist, Laser, 470, Cadet, placa ȘUP, caiac, au participat la concursuri anuale, Regatta pe lacul Techirghiol, dar și pe mare în cadrul concursului Sun Race Stand Up Paddeling, de la Vama Veche, unde copiii au câștigat premii importante, dar mai ales au câștigat încrederea în ei înșiși și aprecierea celorlalți.

Încă un alt sport unde frații Mocanu au avut rezultate deosebite la care au participat cu deosebită plăcere este sportul de autoapărare Aikido, unde au fost antrenați de către tăticul lor, acesta fiind și sensei. Surprize plăcute din partea Sofiei au fost deciziile ei de a participa la diferite concursuri școlare – extrașcolare și olimpiade, dintre care menționez Toamna Baladelor – premiul 1 la etapa județeană la categoria duet și premiul 2 la etapa națională, concurs de pricesne, concurs Gutuia din fereastră în 2023 și altele.

Copiii noștri sunt din categoria celor cu spirit liber, trăiesc natural, iubesc mersul cu bicicletele, plimbările în păduri, cățăratul, culesul de plante și ciuperci, iubesc să gătim împreună, să mergem împreună la mănăstiri și la fiecare Liturghie doresc să fie în Altar cu tăticul lor, le place mult să facem proiecte hand-made, iubesc mersul cu rulota, sporturile, muzica (Ioan dorește să învețe să cânte la vioară și tăticul lui deja îl îndrumă în acest sens, Constantin ar vrea să învețe să cânte la trompetă și exersează zilnic, iar Sofia a învățat deja autodidact să cânte la chitară), practic se bucură și explorează fiecare zi și astfel sunt și pentru noi, părinții lor, un exemplu demn de urmat. Pentru că noi, adulții, am cam uitat cum să savurăm Viața.

Gabriela Magori

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Noutăți despre Doru Ciutacu

După cum știți, Doru Ciutacu este un tânăr artist, solist vocal în formațiile ”Nord”, ”Liberi …

Alexandru Craiovan

Vineri, 13 octombrie 2023 a fost o zi care le-a purtat noroc copiilor din echipa …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: