ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / SPORTUL ROMÂNESC ÎN ANUL 2017

SPORTUL ROMÂNESC ÎN ANUL 2017

SPORTUL ROMÂNESC ÎN ANUL 2017

Anul 2017 se apropie de sfârșit și, ca de fiecare dată în această perioadă, a venit momentul să se tragă linie și să se facă bilanțul. În cazul de față, vom analiza ce realizări, dar și eșecuri a avut sportul românesc pe parcursul acestui an.

SIMONA HALEP – LIDER MONDIAL

Una dintre cele mai mari performanțe este, fără îndoială, faptul că Simona Halep a ajuns pe primul loc în ierarhia mondială a tenisului feminin (WTA). Jucătoarea româncă a încheiat anul pe prima poziție, cu 6.175 puncte, bilanțul total fiind de 47 de victorii și 17 înfrângeri. Totuși, singurul trofeu câștigat de Simona în 2017 este cel de la Madrid, pe care l-a cucerit a doua oară la rând. Sportiva s-a mai remarcat și prin disputarea finalei de la Roland Garros, pe care a pierdut-o în fața Jelenei Ostapenko.
Halep a mai jucat finale la Roma, Cincinatti și Beijing, unde, de asemenea, a fost învinsă.

AUR EUROPEAN LA TENIS DE MASĂ

O performanță de răsunet a înregistrat și echipa feminină de tenis de masă a României, care a câștigat titlul european. Formația noastră, compusă din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean-Monteiro, Irina Ciobanu și Adina Diaconu a învins Germania cu 3-2 în finala turneului găzduit de Luxemburg. Acesta este cel de-al patrulea titlu european cucerit de România în istorie, după cele din 1992, 2002 și 2005. De asemenea, echipa noastră feminină a mai disputat patru finale europene, unde a fost învinsă de Olanda, în 2010 și 2011 și de Germania, în 2013 și 2015. Succesul este cu atât mai remarcabil cu cât Germania a avut în echipă două jucătoare naturalizate din China, o țară care domină tenisul de masă: Han Ying (numărul unu în clasamentul european) și Xiaona Shan. Pe parcursul Campionatului European, România a mai învins în faza grupelor Olanda (3-0), Cehia (3-1), Luxemburg (3-1), iar în fazele eliminatorii a trecut de Portugalia (3-0) și de Rusia (3-0).

CANOTOARELE, CAMPIOANELE LUMII

Un rezultat de răsunet a obținut și canotajul românesc în 2017. Ionela Lehaci și Gianina Beleagă au cucerit medalia de aur în proba de două vâsle categoria ușoară la Campionatele Mondiale desfășurate la Sarasota (SUA). De notat că acesta este primul titlu cucerit la această probă de România după 18 ani de așteptare! Ionela Lehaci și Gianina Beleagă au terminat cursa cu timpul de 6 min. 55 sec.880/100 și au fost urmate de echipajele din Noua Zeelandă și SUA. Cele două sportive au câștigat, în iulie, și titlul suprem la tineret, în cadrul Campionatelor Mondiale ce au avut loc la Plovdiv (Bulgaria). De asemenea, la Campionatul Mondial de la Sarasota a mai obținut medalia de aur și echipajul 8+1 al României, format din Ioana Vrânceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tâlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea și Daniela Druncea.
Reprezentantele țării noastre au încheiat cursa cu timpul de 6:06.40 și au fost urmate pe podium de Canada și Noua Zeelandă.

CĂTĂLINA PONOR A IEŞIT DIN SCENĂ

În aprilie, Sala Sporturilor din Cluj-Napoca a găzduit Campionatul European de gimnastică artistică, unde România a obținut patru medalii: două de aur (Cătălina Ponor – bârnă și Marian Drăgulescu – sol), una de argint (Marian Drăgulescu – sărituri) și una de bronz (Larisa Iordache – bârnă). Totuși, Campionatul Mondial de gimnastică artistică de la Montreal a reprezentat o mare dezamăgire pentru sportivii noştri.
Singurul reprezentant al României care a ajuns în finala competiției a fost Marian Drăgulescu, care, însă, a încheiat pe locul patru la sărituri.
Din păcate, Cătălina Ponor a anunțat după Mondialele de la Montreal că se retrage din activitatea competițională, deși, inițial, avea de gând să participe la Olimpiada din 2020. Ultima apariție a Cătălinei în sala de gimnastică a avut loc la finele lunii noiembrie, la un concurs în Mexic, unde a câștigat două medalii de aur.
În bilanțul sportului românesc pe anul 2017 mai intră și medalia de argint câștigată de Alina Vuc la categoria 48 de kilograme din cadrul Campionatului European de lupte de la Paris.
La capitolul eșecuri, de menționat că naționala de fotbal a României a ratat pentru a cincea oară la rând calificarea la un Campionat Mondial. Tricolorii au terminat pe locul patru în grupa preliminară (sub Polonia, Danemarca și Muntenegru și deasupra Armeniei și a Kazahstanului) și vor privi la televizor și turneul final programat în vara lui 2018 în Rusia, ultima prezență la o astfel de competiție rămânând cea din 1998, din Franța. La rândul ei, formația feminină de handbal CSM București n-a reușit să-și păstreze trofeul Ligii Campionilor cucerit în 2016. Bucureștencele au fost învinse în semifinale de Vardar Skopje (33-38) și s-au consolat cu medalia de bronz, după 26-20 în finala mică cu Buducnost.
Bilanțul sportului românesc pe anul 2017 ar putea fi îmbunătățit de naționala feminină de handbal a României, care participă la Campionatul Mondial programat în perioada 1-17 decembrie în Germania.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: