ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / Stațiunile balneo-climaterice din România

Stațiunile balneo-climaterice din România

-potențial turistic imens pentru dezvoltarea economiei românești

atorită resurselor naturale inestimabile – ape minerale și termale tămăduitoare, nămoluri, lacuri terapeutice, saline, plaje litorale ș.a., România se poate mândri cu un număr mare de stațiuni balneoclimaterice de interes național sau local, care oferă servicii complexe de balneoterapie și tratamente medicale pentru diverse afecțiuni, de odihnă și agrement, frecventate anual de nenumărați turiști, dornici a-și îngriji sănătatea sau a se relaxa în condiții bune. În continuare, vom face o incursiune printre câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate stațiuni de acest fel, multe dintre ele renumite și peste hotare, numeroși turiști străini venind aici pentru recuperare, refacere și deconectare.

Stațiunea balneo-climaterică Olănești, jud. Vâlcea renumită prin numărul mare de izvoare minerale tămăduitoare se află la circa 200 km de București și are o istorie îndelungată ce datează din secolul XVIII. În prezent, datorită celor peste 35 de surse hidrominerale, s-au dezvoltat mai multe centre de tratament pentru diferite afecțiuni, prin băi termale și cure cu ape minerale medicinale. Cei care vin aici pe drumul dinspre Râmnicu Vâlcea se pot opri pe la Ocnele Mari spre a vizita Salina, refăcută în ultimii ani și care are câteva obiective turistice deosebite: biserică, muzeu, terenuri de sport și alte atracții. Cu prilejul sejurului de la Băile Olănești iubitorii de natură și excursii pot vizita obiective din apropiere: mlaștina Mosoroasa, cu singura plantă carnivoră din România (roua cerului); Peștera Clopot, rezervația de tisa, iar sub creasta munților Căpățânii, schiturile Iezer și Pahonie.

Stațiunea balneo-climaterică Călimănești Căciulata este situată la 18 km de Râmnicu Vâlcea, în depresiunea subcarpatică Jiblea-Călimănești, la poalele masivelor Cozia și Căpățânii din Carpații Meridionali. Prima mențiune documentară datează din vremea lui Mircea cel Bătrân, iar din 1890 devine stațiune (cu statut de oraș din 1927). Apele minerale reci și termale clorosodice bicarbonatate, alcaline, calcice și sulfuroase de la Călimănești-Căciulata sunt folosite pentru cure în boli ale aparatului digestiv, ale vezicii și căilor biliare, afecțiuni renale, diabet și altele. Băile minerale sunt tămăduitoare în cazul maladiilor aparatului locomotor, reumatismelor degenerative și inflamatorii, afecțiunilor post traumatice (fracturi, luxații), neurologice periferice (pareză, sechele ale poliomielitei), ginecologice, ale căilor respiratorii sau boli cardiovasculare. Stațiunea impresionează și prin raritățile floristice și faunistice din Parcul Național Cozia – grote, chei, cascade și alte atracții turistice ale zonei. Iubitorii de turism pot vizita cascadele Garduri și De sub încuietori, Peștera din Cale, Grota Haiducului și Grota Urșilor, Mănăstirea Stănișoara, Mănăstirea Turnu de pe malul stâng al Oltului și, la 2 km, renumita mănăstire Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân.

Stațiunea Techirghiol, jud. Constanța se găsește la câțiva kilometri de Eforie și 16 km de reședința de județ. Lacul Techirghiol este cunoscut pentru nămolul său terapeutic, folosit încă din vremea ocupației turcești. Apa sărată și bogată în minerale, împreună cu nămolul extras din adâncurile lacului sunt utilizate pentru tratarea reumatismului, anemiei, rahitismului, spondilozei, hipotiroidiei și altor afecțiuni. Din 1972, lacul Techirghiol a fost declarat monument al naturii, fiind interzisă circulația ambarcațiunilor. În stațiune se află un sanatoriu balnear iar baza de tratament conține mai multe ștranduri unde se efectuează procedurile cu nămol. În centru, se mai găsește și Mănăstirea Sfânta Maria, unde se află și mormântul părintelui Papacioc. Mănăstirea, poate găzdui, contra cost, persoane venite aici la tratament. În orașul Techirghiol se găsește și un teatru de vară purtând numele marelui actor constănțean, Jean Constantin, născut în această localitate.

Stațiunea balneo-climaterică Băile Tușnad, este situată la poalele masivului Ciomatu, în defileul Oltului, într-un cadru pitoresc cu aer puternic ozonat. Despre izvoarele minerale ale stațiunii există dovezi scrise încă din secolul XVIII care atestă factorii benefici în tratarea unor afecțiuni ale sistemului nervos, cardiovascular, digestiv, endocrin etc. O caracteristică a Tușnadului sunt mofetele naturale, fenomen unic, folosite în cura balneară. În centrul stațiunii se află o bază de tratament și relaxare, în apropierea lacului Ciucaș. Se pot efectua drumeții tematice pe traseul izvoarelor, plimbări cu bicicleta, explorarea obiectivelor turistice din zonă. La aproximativ 25 km de stațiune, se găsește lacul vulcanic Sfânta Ana, cu adâncimea de 7 m, în care însă este interzis scăldatul. Tot în zonă, se poate vizita, cu ghid, și rezervația naturală Tinovul Mohoș cu vegetație specifică turbăriei.

Stațiunea balneo-climaterică Sovata este situată la poalele munților Gurghiu, la aproape 60 km de Târgu Mureș și 100 km de Miercurea Ciuc, într-un cadru natural splendid. Datorită lacurilor cu ape clorurate și sodice cu efecte benefice pentru diferite afecțiuni, stațiunea devine cunoscută din 1850. Stațiunea include baze de tratament cu dotări corespunzătoare pentru băi calde, împachetări cu nămol, kinetoterapie, hidroterapie și săli de gimnastică. Pe malul lacurilor Ursu și Aluniș au fost amenajate locuri speciale pentru plajă. Sovata este cunoscută și pentru zăcămintele sale de sare. La 10 km se află salina Praid, una din cele mai interesante din Europa, care la rândul ei, oferă o bază proprie de tratament și agrement la standarde înalte.

Stațiunea balneo-climaterică Băile Felix de lângă Oradea, este cea mai mare din România, fiind cunoscută pentru izvoarele sale termale ce o fac funcțională în tot cursul anului. Deși au fost descoperite încă din secolul XI, izvoarele termale au fost puse în valoare abia în secolul XVII de călugărul Felix Helcher, când s-au organizat și primele așezăminte de tratament. Izvoarele cu apă geotermală au proprietăți curative certificate, iar nămolurile sapropelice le fac utile în afecțiunile reumatice, post traumatice, neurologice ș.a. Urmare modernizărilor din ultimul timp, stațiunea este frecventată și de numeroși turiști străini. Pe lângă centrele de tratament, se găsește și un ștrand – Apollo – cu 10 piscine și alte dotări pentru relaxare și agrement. Datorită izvoarelor termale, beneficiind de un microclimat unic în Europa, la Băile Felix cresc specii rare de nufăr alb, lotus și chiparos de baltă.

Încheiem periplul nostru printre stațiunile balneoclimaterice din România cu Băile Sărate Telega, jud. Prahova și Complexul Turistic Șoimul, singurul care oferă posibilitatea tratamentelor curative cu apă termală sărată și nămol tămăduitor. Localitatea Telega de pe Valea Doftanei, situată la 100 km de București și 5 km de Câmpina, a fost atestată documentar cu 500 de ani în urmă, iar din secolul XIX devine stațiune balneară, pentru ca în vremea interbelică să cunoască o perioadă înfloritoare, apele minerale vindecătoare, bogate în cloruri de sodiu potasiu, calciu, amoniu, iod, sulfați, având valoare terapeutică ridicată, îndeosebi în afecțiuni reumatice degenerative, artrite, rahitism, anemie, nevroze, traumatisme (fracturi, luxații) etc. Din păcate, după Revoluție, Băile Minerale Telega, din centrul localității, ca urmare a unor litigii imobiliare interminabile, au intrat într-un regretabil proces de degradare, fiind în prezent în ruină, impracticabile pe termen lung.

Soarta a făcut însă ca, în urmă cu câțiva ani, un investitor inteligent, corect și priceput, să preia celălalt lac sărat din apropierea celui inițial și, cu eforturi deosebite, a creat o bază de tratament și agrement după toate standardele internaționale, Complexul Turistic Șoimul, unde în prezent se pot efectua și procedurile terapeutice corespunzătoare.

Un sejur la Telega, stațiune în plină ascensiune turistică, poate fi completat cu excursii în împrejurimi, la Barajul Paltinul, la Ansamblul Arhitectural Brebu (mănăstire, muzeu și Casă domnească), la monumentul comemorativ al Revoluției de la 1848 și chiar la ruinele fostei închisori Doftana. Turismul balnear în România, apreciat de români și străini, cu un potențial imens, nu doar medical ci și social-economic, trebuie să constituie o prioritate națională, în atenția tuturor factorilor decidenți deoarece aduce beneficii incomensurabile țării și umanității.

Ghid montan – Claudiu Sfetcu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Alte parcuri dendrologice din România (II)

În numărul din s e p t e m b r i e – octombrie …

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: