ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Ștefan Tapalagă – Actor complex, fost sportiv de performanță

Ștefan Tapalagă – Actor complex, fost sportiv de performanță

Ștefan Tapalagă s-a născut la 4 aprilie 1933, în Dorohoi, jud. Botoșani. Școala generală și liceul le-a urmat în localitatea natală, după care, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (la clasa marelui actor și profesor Ion Finteșteanu) pe care l-a absolvit în anul 1961. A fost coleg de promoție, printre alții și cu reputații actori Traian Stănescu, Mitică Popescu, Dorina Lazăr, Violeta Andrei, Marian Hudac, Jorj Voicu, Candid Stoica și cu Ioana Măgura Bernard – viitoarea soție a directorului postului de radio Europa liberă din anii ’70.

Ștefan Tapalagă și-a perfecționat pregătirea artistică urmând un curs de pantomimă la Paris. După absolvirea studiilor actoricești, Ștefan Tapalagă a evoluat mai întâi pe scena teatrului din Pitești venind apoi în București, la Teatrul de Comedie condus atunci de maestrul Radu Beligan (inaugurat în 1961). Înzestrat cu un talent aparte, spontaneitate, mișcare scenică desăvârșită, prezență fizică agreabilă, voce plăcută inconfundabilă, ascuțit simț al umorului, optimism și bună dispoziție molipsitoare, Ștefan Tapalagă a jucat de-a lungul timpului în numeroase piese românești și din repertoriul universal.

Dintre acestea, menționăm: Rinocerii de Eugen Ionescu, Fizicienii de Durrenmatt, Livada de vișini de Cehov, Casa inimilor sfărâmate de G. B. Shaw, Troilus și Cresida de Shakespeare, Mătrăguna de Molliere, Arma secretă a lui Arhimede de Dumitru Solomon, Duminică de septembrie de Ugo Betti (regizată de Sanda Manu) ș.a. Totodată, Ștefan Tapalagă a fost distribuit și în numeroase filme artistice românești dintre care enumerăm: Alo, ați greșit numărul (primul, în 1959, încă din timpul studenției); Nu vreau să mă însor; Steaua fără nume; Șapte băieți și o ștrengăriță; Vin cicliștii; Haiducii lui Șaptecai; Zestrea domniței Ralu; Săptămâna nebunilor; Elixirul tinereții; Dimitrie Cantemir; Roșcovanul; Aurel Vlaicu; Detașamentul Concordia; Cucoana Chirița și Chirița în Iași (1987- 1988) și Atac în bibliotecă (ultimul, în 1993).

De asemenea, Ștefan Tapalagă a fost solicitat în nenumărate rânduri de Radio Televiziunea Română pentru realizarea unor emisiuni de divertisment, cuplete și scheciuri umoristice (inclusiv în programele de Revelion) sau în piese de teatru radiofonic. Au rămas în memoria telespectatorilor mai vârstnici Albumele Duminicale din anii ‘80 pe care el le prezenta și, sceneta Scrie încă o dată, realizată în 1974 în duet cu îndrăgita solistă de muzică ușoară Marina Voica – în rolul unei dactilografe distrate. Paralel cu activitatea artistică, Ștefan Tapalagă a fost o perioadă de timp profesor de actorie la IATC, îndrumând pașii multor tineri pe calea teatrului și filmului românesc.

Într-un interviu acordat revistei Gong, în 1986, Ștefan Tapalagă declara că unul dintre hobby-urile sale era arta culinară. Dar marea lui pasiune a fost sportul și în mod special scrima, în tinerețe fiind campion, selecționat în echipa națională, participând la numeroase competiții internaționale, maestru al sportului, lăsându-se în 1957 pentru a urma cariera artistică. Despre scrimă, actorul afirma că l-a ajutat mult pe scenă, reușind a-și coordona perfect mișcările scenice. A fost căsătorit cu Sanda Manu, o cunoscută personalitate a teatrului românesc (regizor, profesor, critic) și frate cu îndrăgită actriță Rodica Tapalagă (1939-2010). Ștefan Tapalagă a încetat din viață la 21 mai 1994, lăsând în urmă o carieră artistică remarcabilă, iar grație tehnicii audio-video moderne, poate fi revăzut și auzit în filmele și înregistrările făcute.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Manole Marcus-Un regizor atipic

Manole Marcus s-a născut la 8 ianuarie 1928 în București, într-o familie de etnie evreiască. …

Ioana Radu Regina romanței

Ioana Radu, pe numele ei real Eugenia Braia, s-a născut la 17 februarie 1917 în …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: