ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VI)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VI)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VI)

 

Bun sosit în calendar și în viața noastră, lună a lui Octombrie! Ștrengarii îți spun „coctombrie”, o lună cu multe bunătăți coapte… ce vor fi culese din livezi și de prin vii.
Calendarul popular te numește „brumărel”, adică cel care vine cu brumele mici. Meteorologii spun că va fi un octombrie un pic călduros… și nu ne supărăm dacă vei lăsa brumărelele tale fratelui „brumar”, care urmează, noiembrie, așadar!
Astronomii ne bucură cu o veste – lumină: octombrie se află sub stăpânirea Constelației ORION, cea cu 7 stele strălucitoare, vizibilă în emisfera nordică.
Un frumos omagiu îi aduce Geo Bogza – poetul, dedicându-i poemul „Orion”… Cu mare bucurie selectez (doar) două strofe: „Nici-o corabie nu s-a întors vreodată / Din Mările Sudului sau de la Capricorn / Atât de pură și elegantă fregată / Cum se întoarce toamna Orion…../ Octombrie urcă din nou, peste grădini / Înaltele-i catarge, cu vârfuri de platină / Și toată iarna apoi, corabia de lumini / Deasupra lumii uimite se clatină….”.
O altă veste-poveste, tot despre Calendar: 15 octombrie 1582 este prima zi a Calendarului gregorian. Papa Grigore al XIII-lea a creat acest calendar, care pune de acord anul ecleziastic cu anul astronomic. Conform noului sistem de calcul – stilul nou a înlocuit „calendarul iulian” (de stil vechi), iar ziua de 5 octombrie a devenit 15 octombrie 1582.
În România s-a trecut la calendarul gregorian – stil nou în anul 1919, când ziua de 1 aprilie a devenit 14 aprilie (prin Decretul-lege din 5/18 martie 1919).
ORA de iarnă – tot în octombrie vine: la 25 octombrie, ultima duminică a lunii, când ora 4.00 devine ora 3.00 (Gmt+2). România se corelează cu orarul practicat în statele Uniunii Europene la „ora-de-iarnă”… și astfel vom „câștiga” o oră de somn!

MARI EVENIMENTE în istoria ROMÂNIEI

1

Mihai Viteazul își face intrarea triumfală în Alba Iulia la 21oct./1 noe./1599. În urma victoriei de la Șelimbăr, el devine: „Domn din mila lui Dumnezeu al Țării Românești și al Ardealului”. Domnitorul a organizat Cancelaria, care a emis, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în latină și slavă.

 

2

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat, la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia, în 15-17 octombrie 1922, ca rege al tuturor românilor, alături de Maria, ca regină.
Coroana regală purtată de primul rege, Carol I, apoi de Regele Ferdinand era realizată din oțelul unui tun, cucerit de la turci în Războiul de Independenţă de la 1877-1878. I s-au adăugat, în 1922, însemnele Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei
– simbolizând actul unirii tuturor provinciilor istorice românești sub sceptrul aceluiași monarh. De numele regelui Ferdinand se leagă participarea României la primul Război Mondial, din partea Antantei, și Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

3

Ziua de naștere a Reginei Maria – 29 octombrie 1875 – soția regelui Ferdinand I al României, cunoscută sub pseudonimul Carmen Silva, s-a implicat în activitățile Crucii Roșii în războiul de eliberare și întregire națională, a susținut, pe plan extern, interesele și drepturile României, a scris poezii și memorialistică, a fost membră de onoare a Academiei Române.
La 25 octombrie 1921 s-a născut Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României între anii: 1927-1930 (sub regență) și 1940-1947. Este membru de onoare al Academiei Române.

ZILE cu semnificație majoră în cultura României

Ziua patrimoniului cultural imaterial în România – la 17 octombrie, sărbătorită din 2013, amintește de Convenția UNESCO – Paris – 2003, și de obligațiile statelor de a proteja patrimoniul cultural imaterial: tradiții, expresii orale, limba ca vector de comunicare, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale. România este semnatara Convenției și respectă prevederile ei, protejând și punând în valoare patrimoniul cultural imaterial român.
Ziua Școlii Ardelene – la 11 octombrie, este o sărbătoare publică, marcată prima dată în 2014, instituită prin Lege adoptată de Parlamentul României. Este dedicată omagierii rolului important în cultura română a Școlii Ardelene. La 11 octombrie 1754, episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice în limba română.

ROMANIȚA ȘTENȚEL, jurnalist

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: