ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VII)

 

„În cumpănă cu tot ce-a fost / pe-o dâră de lumină / Înaintăm prin foi, prin aur răvășit, prin brumă fină… / În neștire, ici-și-colo mâinile ne umblă / prin cupele din flori, din cele de pe urmă / De n-ar fi fost zădărnicit, de-un crud brumar,/ Polenul ar mai fi putut să fie încă jar…”.

1

Astfel caracterizează poetul Lucian Blaga cea de a unsprezecea lună a anului, noiembrie.
Ultima lună a Toamnei este botezată umoristic: Norembrie, în calendarul ștrengarului, desigur cu referire la norii cei mulți și grei, aducători de ploi, de brume dese, de… dar să nu fim preaprea pesimiști, pentru că noiembrie, își onorează felul de a fi astfel. În plus, ne ”dăruiește” mai multe ore de întuneric, mai puține sunt cele cu lumină, c-așa-i toamna, peste tot, nu numai la noi…

2

În replică, avem și motive de lumină în suflet, iar acestea sunt numeroasele sărbători creștine din calendarul lui noiembrie. Iată-le: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (8 noiembrie), Sfinții Victor, Mina și Vicențiu (11 noiembrie), Sfânta Ecaterina (25 noiembrie) și Sfântul Andrei, la 30 noiembrie.
Este o zi mare acest 30 noiembrie – este considerată ”Sărbătoarea creștinării poporului român”, așa cum se arată în Monitorul Oficial, nr. 509/24 iulie 2012, dăruită cu o zi liberă… avanpremieră la altă sărbătoare, cea de la 1 Decembrie – Ziua națională a poporului român.
Personalități ale culturii române: Mihail Sadoveanu și Liviu Rebreanu, mari scriitori care sunt născuți în Brumărel… Și tot în această lună s-au născut: Aurel Vlaicu, pionier al aviației, inginer și pilot, creator al primelor planoare românești și Emil Racoviță, savantul biolog, întemeietorul biospeologiei și al p r i m u l u i Institut de speologie din lume, la Cluj.
*La 16 noiembrie 1972, s-a hotărât să fie sărbătoarea: Ziua patrimoniului mondial UNESCO din România, ocazie pentru organizarea activităților culturale și artistice, difuzate în media, pentru promovarea și protejarea patrimoniului. Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO în România include:
*Doina – producție literară populară (sărbătorită din 2009, la 2 oct.);
*Călușul – dans popular tradițional (sărbătorit la 25 nov. din 2005);
*Ceramica de Horezu (sărbătorită între 3-7 dec. din 2012).

POEZIA TOAMNEI

Ion Brad dedică o poezie de mare sensibilitate… o elegie chiar, lunii în care s-a născut: „Iar vine noiembrie, vine / Peste anii mei mașterii, / Cu lacrimi de sânge în colțul năframei / Cu zile de brumă, puține, grăbite / Cu ziua dragă a nașterii / Cu ziua stingerii mamei…”.
George Topârceanu i se adresează lui Noiembrie: ”Plouă stupid… / Cerul își scutură/Ca dintr-o ciutură / Frigul lichid… / Plouă perfid / Și-n doză minimă / Picură-n inimă neant acid…”.
Adaug și eu, cu modestie, un acrostih-omagiu anotimpului în care am sosit pe lume:
Toamna – anotimpul cu miez amar,
O caut, o găsesc, mă bucur iar…
Acum voi gusta din belșugul roadelor ei,
Mirosind a frunze arse, a viță cu ruginiți cârcei…
Nările sunt retorte ce filtrează tot:
Amăruiul și funigeii țes toamnei inefabil imponderabil tort!

Toamna se numără manifestările de marcă la…
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Viena: La a 53 a ediție a Festivalului internațional de film VIENNALE – 2015.
Care are loc între 22 octombrie – 5 noiembrie, la Viena, sunt prezentate 300 de producții cinematografice, urmate de discuții publice și o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizate în colaborare cu Muzeul de filme din Austria. Institutul Cultural Român, ca partener al manifestării, propune 3 producții românești, la categoria lungmetraj, și anume: Comoara – producție 2015, regia Corneliu Porumboiu; Un etaj mai jos – producție 2015, regia Radu Munteanu; De ce eu? – producție 2015, regia Tudor Giurgiu.
Veneția: La a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia cu 2 proiecte: Adrian Ghenie – ”Darwin’s Room” și ”Inventing the Truth. On fiction and Reality”.
Acestea sunt organizate în Pavilionul Național din Giardini di Castello și la Noua Galerie a Institutului Cultural Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică, din Veneția (manifestarea a început în luna mai și continuă până la 23 nov. 2015).
New York – la sediul I.C.R. de la New York este deschisă o foto-expoziție documentară, dedicată unei duble aniversări istorice de importanță internațională și națională, în perioada 30 sep. – 30 nov.

ROMANIŢA ŞTENŢEL, jurnalist

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: