ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (VIII)
Bun sosit în calendar, DECEMBRIE! Prima lună a iernii… ultima lună a anului 2015! Avem încredere că va fi o lună bună, mai ales pentru darul cel mare: inaugurarea sezonului SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ.
Știm, vor veni odată cu această lună și zăpezi… frig… nelipsit va fi GERUL din împărăția temperaturilor sub zero. De aceea, este poreclit, în calendarul ștrengarului: RECEMBRIE!
În calendarul popular, numele lunii decembrie este UNDREA. Să aflăm de ce, de la Stelian Dumistrăcel, care, în volumul „Expresii românești”, spune: „Numele este în legătură cu Sărbătoarea Sfântului Andrei, de la 30 noiembrie. Aceasta marchează, în mentalul popular, începutul iernii, i se spune „Andrei – cap de iarnă”. De la latinescul Andreas s-a ajuns, în limba română, la îndrea, undrea.
Să vedem ce „prognoză-poetică” oferă Vasile Alecsandri pentru zilele de decembrie: „…e un ger amar, cumplit/stelele par înghețate, cerul pare oțelit…/iar zăpada cristalină, pe câmpii strălucitoare,/ pare-un lan de diamante ce scârțâie sub picioare…”.
Eveniment….
* Solstițiul de iarnă – 22 decembrie „…ziua scade, noaptea crește/și frunzișul mi-l rărește…”, se tânguie codrul, rămas fără podoaba sa verde, la care se adaugă și creșterea numărului orelor de întuneric, acum, la Solstițiu. Acest fenomen astronomic se petrece în ziua de 22 decembrie, ora 06:48, ora României. Va fi ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă.
Eveniment…
*Decernarea Premiilor Nobel va avea loc în ziua de 10 decembrie (ziua morții chimistului, industriașului Alfred Nobel), ca în fiecare an, la primăria orașului Stockholm, în Suedia, pentru laureații în domeniul fizicii, chimiei, medicinei și literaturii… iar Premiul pentru Pace, la primăria orașului Oslo.
La Oslo se află și un Centru Nobel pentru Pace, inaugurat în 2005. În fiecare an, aici se adună personalități marcante, care participă la conferințe, întâlniri, dezbateri, expoziții tematice, spectacole de teatru, concerte. Am văzut și eu o foto-expoziție cu tema: „Identitatea europeană-există? Cum se manifestă, ce ne separă, ce ne unește?”. Am primit un flyer, cu rugămintea să dăm un răspuns personalizat, în limba țării fiecăruia, la întrebarea: „Care este cel mai important lucru pe care Uniunea Europeană îl poate face pentru pace?”.
Am răspuns, cu inima deschisă, scriind în limba română așa: Uniunea Europeană să pună, în fiecare gând și acțiune a sa: credință, speranță, dragoste! Legende vii… aniversări în decembrie Iolanda Balaș-Söter: s-a născut la 12 decembrie 1936, o mare glorie a sportului românesc, a intrat și în Guiness Book pentru cele 142 de victorii consecutive, campioană olimpică la săritura în înălțime, la Roma – 1960 și la Tokyo – 1964.
Radu Beligan: s-a născut la 14 decembrie 1918, o mare glorie a teatrului românesc, și astăzi pe scenă, în spectacole la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.
LA MULȚI ANI, cu multă sănătate!
ROMANIŢA ŞTENŢEL, jurnalist
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro