ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XIII)

 

S-a deschis, în Bucureşti, prima bibliotecă publică, la Colegiul Sf. Sava (1838).

***

S-a născut Ion Pop-Reteganul, folclorist şi traducător (1853).

***

S-a născut Hariclea Hartulari Darclée, cântăreaţă de operă (1860).

***

S-a născut (1893) prozatorul, poetul, dramaturgul şi eseistul Ion Marin Sadoveanu („Sfârşit de veac în Bucureşti”, „Ion Sântu”).

***

S-a născut filosoful şi publicistul Nae Ionescu. Profesor al Universităţii bucureştene, Nae Ionescu, prin prelegerile şi cursurile susţinute, a avut o mare influenţă asupra tinerei generaţii, determinînd mulţi intelectuali ai vremii să se îndrepte, vremelnic, spre extrema dreaptă (1890).

***

S-a născut G. Călinescu, critic şi istoric literar, dramaturg, poet, prozator, importantă personalitate a culturii româneşti (1899).

***

S-a născut Iosif Constantin Drăgan, publicist şi eseist (1917).

***

A fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astăzi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române) (1940).

***

S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea Naţională de Credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a ţării (1923).

***

26 iunie – Ziua Drapelului Naţional al României.

***

Ziua Internaţională Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.

***

S-a născut dirijorul Sergiu CELIBIDACHE, director al orchestrelor din Berlin, Stockholm, Stuttgart şi München (1912).

***

140 ani de la înființarea Societății Naționale de Cruce Roșie a României – 4 iunie 1876.

***

stoika

Fundaţia Literar-Istorică „STOIKA” a sponsorizat „Complexul Social de Servicii Străuleşti” din cadrul DGASPC – Sector 1, pentru a asigura masa de prânz, în ziua de Paşti, celor 102 persoane pe
care le are în asistenţă şi îngrijire. Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi în nefiinţă, înaintaşi ai familiei STOIKA.
Vor fi donate, în funcție de cereri, reviste existente în stocul Fundației.

***

1

În zilele de 12 şi 13 mai s-a desfăşurat, la Sala de Festivităţi de la Palatul Patriarhiei Române, Conferinţa Naţională „Unitate Dogmatică şi Specific Naţional în pictura Bisericească – Continuitate şi noutate în arta religioasă“.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
A fost vernisată expoziţia „Continuitate şi noutate în arta religioasă” organizată de Comisia de Pictură Bisericească, curator pr. Florin Şerbănescu.
În cele două zile, au fost prezentate şi dezbătute teme şi dizertaţii legate de conservarea şi restaurarea picturilor; teze de doctorat; s-a făcut un util schimb de experienţă între cei aproape patru sute de participanţi.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: