ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XXIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XXIII)

ȘTIRI… INFORMAȚII… EVENIMENTE… (XXIII)

 

1.04.1878 – Mihail Kogălniceanuînaintează consulului general al Rusiei la Bucureşti, D.F. Stuart, o notă de protest în legătură cu ocuparea de către trupele ţariste care participaseră la războiul ruso-românoturc a unor localităţi din România.

***

1.04. 1945 – A fost promulgată Legea privind înfiinţarea impozitului pe venitul global al persoanelor fizice.

***

2.04.1864 – Se adoptă Legea comunală, de inspiraţie franceză, care prevede organizarea comunelor urbane şi rurale.

***

2.04.1867 – Mihai Eminescu publică, în “Familia”, poemul “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

***

2.04.1879 – Prinţul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, este primit în audienţă solemnă de regele Christian IX al Danemarcei, căruia îi notifică independenţa României.

***

3.04.1653 – S-a încheiat prima domnie a lui Vasile Lupu în Moldova (1634-1653). Acest domnitor umanist a dus o politică de susţinere a ortodoxiei în Peninsula Balcanică, a ctitorit biserica Trei Ierarhi din Iaşi, a întemeiat Academia Vasiliană şi a sprijinit activitatea tipografică în Moldova.

***

3.04.1889 – S-a născut Grigoraş Dinicu, violonist şi compozitor (m.28.03.1949).

***

3.04.1918 – Ia fiinţă, la Iaşi, Liga Poporului, formaţiune politică condusă de generalul Alexandru Averescu.

***

4.04.1459 – Tratat de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova şi Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan.

***

5.04.1967 – Stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Canada

***

6.04.1749 – Constantin Mavrocordat aboleşte şerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt consideraţi robi, ci ţărani fără pămînt. Anterior, la 05.08.1746, se instituise aceeaşi reformă în Muntenia, desfiinţând rumânia.

***

9.04.1850 – A avut, loc pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, premiera comediei “Coana Chiriţa sau Două fete şi-o neneacă” de Vasile Alecsandri.

***

10.04.1937 – Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand şi al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în acelaşi an, sub numele de Nicolae Brana.

***

13.04.1939 – Marea Britanie şi Franţa acordă garanţii unilaterale privind frontierele României şi Greciei în speranţa echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei.

***

14.04.1956 – HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localităţile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele şi terenurile posedate anterior.

***

15.04.1957 – Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staţionate încă din 1944 pe teritoriul României.

***

16.04.1954 – Este executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucreţiu Pătrăşcanu, unul dintre liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog şi publicist, profesor la Universitatea Bucureşti, ministru al Justiţiei între 1944 şi 1948. A fost arestat în 1948, sub acuzaţie falsă de complot, împreună cu Lena Constante, Elena Pătrăşcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner.

***

17.04.1888 – A fost ridicat clopotul de la Patriarhie, cel mai mare din ţară la acea dată.

***

21.04.1965 – România a devenit membră a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).

***

22.04.1894 – S-a născut Camil Petrescu, prozator, poet, dramaturg şi filosof (m.14.05.1957).

***

22.04.1927 – S-a născut compozitorul, dirijorul şi muzicologul Pascal Bentoiu, recunoscut în lume drept primul specialist în opera lui George Enescu, căruia i–a orchestrat Simfoniile a IV–a şi a V–a şi Poemul simfonic „Isis”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: