ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS 2018

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS 2018

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS 2018

Între 14 și 18 noiembrie 2018, s-a desfășurat, la Romexpo, Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură, organizat de Radio România.
Evenimentul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri și celor 9 decenii care s-au scurs de la prima emisie a postului național de radio. Plasat pentru ultima dată în pavilionul central al Romexpo, de anul viitor Târgul își va deschide porțile în spațiul special amenajat.
Minunata lume a cărților ne-a întâmpinat chiar de la intrare, de la nivelul 0, cu standul Centenar, amenajat și gestionat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Municipiului București. Președinte de onoare al ediției a fost prof. Dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. M-au impresionat din prima clipă volumele cu operele lui Eminescu în manuscris, editate de Academia Română, un autentic act de cultură. Cărți legate de acest moment istoric, dintre care, din lipsă de spațiu, voi enumera numai câteva de excepție: Marea Unire 1918, România Mare – acte și documente, de Vasile Pușcaș; Centenar România 1 decembrie 1918 – 1 decembrie 2018, de dr. inginer Aurel Ungur; câteva scrise de Ioan Aurel Pop: Din mâinile valahilor schismatici.
Românii și puterea în Regatul Ungariei Medievale (sec. XIII-XIV); Rede Dacia. Un proiect de la sfârșitul Evului Mediu. Un text cifrat milanezo-ungar; Enciclopedia Literaturii Române Vechi întocmită de Institutul de istorie și teorie literară al Academiei Române; Istoria Transilvaniei, coordonată de acad.
Ioan Aurel Pop, reprezentând un punct de vedere comun al istoricilor români, maghiari și secui și Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur, care se află în topul cărților celor mai bine vândute de la editura RAO. Au fost și alte cărți interesante, care poartă semnăturile unor personalități precum Lucian Boia, Adrian Cioroianu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, ș.a.
Au avut loc lansări de carte, întâlniri cu istorici, cu scriitori, mese rotunde, proiecții de filme la standurile proprii sau în sălile special amenajate: Bursa de contacte, Sala Cupola, Sala Mircea Sântimbreanu; Ceainăria Bernschutz – Gaudeamus; Standul Radio România; Salonul de carte pentru copii „Ion Creangă”; decernare de premii (ex: Salonul Național de Inventică și Creație SF pentru tineret 2018).
Fenomenul literar actual s-a materializat prin lansarea unei serii de antologii cum ar fi antologia revistei „String”: Centenarium String 100; Antologia „Prozatorii români în primele două decenii ale Mileniului III”, de Aureliu Goci sau teorii literare (G.Călinescu și „Complexele literaturii române” de Mircea Martin).
Cred că a fost cel mai reușit Gaudeamus, lume multă, mult tineret, de toate pentru toți, și cărți, cărți, cărți! Parcă mai puțină maculatură decât în anii trecuți.

BEATRICE KISELEFF

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: