„Tot ceea ce faci în viaţă trebuie să fi e acoperit cu iubire şi
dragoste adevărate, nu cu un rictus de circumstanţă“
VIOREL GAFTEA, secretar ştiinţific – secţia Ştiinţa şi tehnica informaţiei –
din cadrul Academiei Române, în dialog cu FLORIAN LAURENŢIU STOICA,
Preşedintele Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika”
– Aţi condus entităţi economicoadministrative în egală măsură atât înainte de anii ’90, cât şi după. Ce calităţi credeţi că trebuie să aibă un conducător, indiferent de domeniul său de activitate?
– În esenţă, un conducător trebuie să aibă o bună pregătire în domeniul lui de acţiune, corectitudine şi dăruire. Dar fără viziune și spirit organizatoric nu putem vorbi de performanță. Conducerea, astăzi înțeleasă ca management, poate fi individuală dar și colectivă, cu sprijinul unor comitete, consilii, comandamente în cazul activităților de anvergură.
– Credeţi că în prezent aceste comandamente funcţionează?
– În domeniul privat este obligatoriu, în caz contrar entitatea respectivă dispare în lupta cu concurența sau cu legile pieței. În zona administrativă a funcţionarului public, în principiu, se realizează aceste deziderate prin mecanisme administrative sau chiar legale. Sincopele, derapajele de tot felul nu sunt sancţionate din păcate decât prin media. Când ajung în massmedia este destul de târziu.
– Ce v-a determinat ca împreună cu membrii familiei dumneavoastră să constituiţi acum cinci ani Fundaţia şi acum doi ani revista „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”?
– Privită în sens larg, familia din care fac şi eu parte are o ramificaţie genealogică de câteva sute de ani. Mulţi dintre membrii ei şi-au pus decisiv amprenta asupra unor evenimente importante ale istoriei ţării noastre. Din păcate, în meandrele timpului, având cauze complexe, personalităţi ale familiei Stoica din domeniul ştiinţei, artei, culturii, politicii ori armatei sunt foarte puţin cunoscute. Rostul acestor iniţiative este de a prezenta faptele, ideile care le-au călăuzit întreaga lor viaţă, unii dintre ei sfârşind pe câmpurile de război, în închisorile comuniste ori în gulaguri. Prin intermediul revistei precum şi prin înlesnirea publicării unor cărţi sau recenzii ori prin organizarea sau participarea la un număr impresionant de evenimente, atât în capitală cât şi în afara ei, am adus în actualitate, pe lângă figurile proeminente din familie, şi alte personalităţi din variate domenii, unele complet uitate, în orice caz evenimente istorice, fapte și personalități de prestigiu și mândrie națională.
– Credeţi în perenitatea formatului fizic în care apar cărţile, revistele ori ziarele sau acestea se vor „topi” în formatul online?
– Cauzele dispariţiei în mod accelerat a zeci de titluri de reviste şi/ sau ziare sunt variate. Principala cauză o reprezintă sistemul de distribuţie. Formatul online este mult mai accesibil şi, în consecinţă, a câştigat deja bătălia cu forma fizică a cărţilor şi publicaţiilor. Dar nimic nu va opri să apară o tipăritură; e drept că pe măsura trecerii timpului, aceasta va deveni tot mai scumpă. Dar, vorbind la scară istorică, perenitatea cărții, a revistei, a cunoașterii se bazează pe formatul fizic păstrat în biblioteci, arhive, muzee. Formatul digital are avantaje incontestabile în societatea tehnologică și a comunicației de astăzi, dar trebuie dublat, chiar la o scară redusă, de formatul fizic, pentru multe generații viitoare. Parfumul unei cărţi, care dacă-ţi şi place poţi dormi cu ea sub pernă, nu va putea fi înlocuit niciodată de formatul electronic.
– În această lună, cum se spune, schimbaţi „prefixul”. Aveţi la îndemână un îndemn ori o pildă?
– Îndemnul este că tot ceea ce faci în viaţă trebuie să fie acoperit cu iubire şi dragoste adevărate, nu cu un rictus de circumstanţă. Iar pilda ar fi din „Oglinda înţeleptului”, şi anume că nimeni nu-ţi poate oferi fericirea, ci numai tu!
– În încheiere, vă urez La Mulţi Ani! La mulţi ani Fundaţiei cât şi revistei pe care le conduceţi! Succes în promovarea în continuare a cunoașterii istoriei și realizărilor națiunii noastre.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro