ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / TRICOLORELE, IN AFARA PODIUMULUI LA EUROPENELE DE HANDBAL

TRICOLORELE, IN AFARA PODIUMULUI LA EUROPENELE DE HANDBAL

Tricolorele, în afara podiumul la Europenele de handbal

Deși a avut un start fulminant la ediția din 2018 a Campionatului European, echipa națională feminină de handbal a României s-a „stins” și n-a reușit să obțină nicio medalie la competiția găzduită de Franța. Tricolorele pregătite de spaniolul Ambros Martin au trebuit să se mulțumească cu locul 4, după ce au pierdut „finala mică” în fața Olandei, scor 20-24. În semifinale, handbalistele noastre fuseseră învinse de Rusia (22-28).

 

Accidentarea Cristinei Neagu

Obiectivul naționalei României la Europenele din Franța îl reprezenta o clasare în primele șase locuri, dar au fost destule voci care au afirmat că vizează câștigarea unei medalii. Și după cum au început tricolorele turneul, se părea dorința va deveni realitate. În meciul de debut în Grupa D a întrecerii, din care au făcut parte, handbalistele noastre au învins Cehia, scor 31-28, luându-și revanșa în fața echipei care le eliminaseră, în 2017, de la Campionatul Mondial. A urmat un nou succes, 29-24 cu Germania, iar meciul cu Norvegia (campioana europeană en titre), câștigat de românce cu un net 31-23, ne-a făcut să visăm cu ochii deschiși la câștigarea titlului european…
În faza a doua a grupelor, România a mai scăzut ritmul. A pierdut în fața Olandei 24-29, dar a câștigat apoi (cu destule emoții, ce-i drept) cu Spania, 27-25, astfel că îi era suficientă și o remiză în ultimul joc din Grupa principală, cu Ungaria. Tricolorele au fost însă învinse, 29-31, și, mai mult, au pierdut-o și pe cea mai valoroasă jucătoare din lot, Cristina Neagu, care s-a accidentat în duelul cu o adversară, iar diagnosticul medicilor a fost unul dur: ruptură de ligament încrucișat anterior la genunchiul drept! Handbalista a dat vina pentru accidentare și pe programul supraincărcat de care au parte jucătoarele: „Poate că EHF (n.r. Federația Europeană de Handbal) ar trebui să se gândească la un alt sistem, să nu mai fie atâtea accidentări și atâta oboseală. Foarte multe jucătoare și-au rupt ligamentele… Cred că accidentarea s-a produs și din cauza suprasolicitării, am jucat foarte mult în ultimul an…”. Singura consolare a Cristinei Neagu este faptul că, în Franța, a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene, cu un total de 237 de goluri…

Explicațiil și critici

În ciuda eșecului din partida cu reprezentativa maghiară, România s-a calificat în semifinalele Europeanului francez, ajutată fiind de victoria cu 27-21 obținută de Olanda în partida cu Germania. Chiar și fără Cristina Neagu, tricolorele aveau speranțe mari înaintea jocului cu Rusia, din penultimul act. Iar startul meciului le-a fost favorabil, conducând la un moment și cu o diferență de trei goluri. În finalul primei repriză, jucătoarele noastre au avut însă o cădere inexplicabilă și au cedat inițiativa, iar Rusia a intrat la cabine cu un gol avantaj (16-15).
În partea secundă, rusoaicele au făcut legea pe teren și s-au impus în final cu un net 28-22, calificându-se în finală, iar româncelor nemairămânându-le decât să lupte lupte mentru medaliile de bronz cu Olanda, care a fost bătută de Franța în cealaltă semifinală (scor 27-21).
Cu batavele, România a început dezastruos și s-a trezit condusă chiar și cu o diferență de șapte goluri! A încercat să dreagă busuiocul în repriza secundă, s-a mai apropiat pe tabelă de adversare, dar nu a fost suficient pentru a întoarce soarta meciului, Olanda impunându-se în final cu 24-20.
„Prima repriză a fost cheia meciului. Am jucat cu frică în ofensivă”, a afirmat selecționerul spaniol al echipei tricolore, spaniolul Ambros Martin. „În repriza secundă ne-am bucurat de handbal, și asta s-a văzut. Poate am jucat cu prea multtă presiune, și s-a văzut și asta. S-a văzut lipsa Cristinei Neagu, aveam atâta nevoie de ea… Cred că în prima repriză a fost cheia meciului, nu am găsit condițiile bune pentru a arunca la poartă, ne-am pripit. În partea secundă am jucat mult mai bine”, a continuat tehnicianul iberic, la microfonul postului public de televiziune.
Ambros Martin n-a scăpat însă de critici. Atât Gheorghe Tadici, cât și Radu Voina, foști selecționeri ai naționalei României, l-au pus la zid pe spaniol. „N-am nimic cu Martin, e un tehnician valoros, cu CV, dar… Mai mulți colegi mă întreabă ce s-a schimbat în joc de când e dânsul la echipă? Față de un antrenor român, care primea vreo 18.000 de euro în trei ani, aici vorbim de 120.000 de euro pe an”, a „tunat” Tadici, la Prosport. La rândul său, Radu Voina l-a acuzat, la postul de televiziune Digi Sport, pe Martin că n-a învățat limba română, pentru a fi mai ușor de înțeles de către elevele sale în momentul în care le transmite indicații tactice: „Ambros e un antrenor foarte bun, dar trebuie să vorbești românește la echipa națională. Trebuie să cunoști cultura hanbalistică de aici și jucătoarele din România… Eu sunt adeptul antrenorilor români, să se vorbească limba română la națională”.
Titlul european în 2018 a fost câștigat de Franța, care a învins în finală Rusia cu scorul de 24-21. România rămâne, totuși, cu satisfacția de a fi obținut deja prezența la Campionatul Mondial de handbal din Japonia, programat îăn perioada 30 noiembrie – 15 decembrie 2019, calificazre realizată grație accesului îăntre primele patru echipe ale Europei…

Mugur Băileșteanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: