ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / TRICOLORII IAU STARTUL ÎNTR-O NOUĂ CAMPANIE

TRICOLORII IAU STARTUL ÎNTR-O NOUĂ CAMPANIE

TRICOLORII IAU STARTUL
ÎNTR-O NOUĂ CAMPANIE

După ce au fost simpli spectatori la Campionatul Mondial disputat în vara acestui an în Rusia, fotbaliștii echipei naționale a României încep în toamnă o nouă aventură. Reprezentativa pregătită de Cosmin Contra dispută până la sfârșitul anului 6 partide în Liga Națiunilor, o competiție nou-înființată de UEFA, care, însă, ar putea oferi bilete la Campionatul European din 2020, în cadrul căruia patru meciuri vor fi găzduite de „Arena Națională” din București.

CE ESTE LIGA NAȚIUNILOR?

Forul diriguitor al fotbalului din Europa, UEFA, a decis înființarea Ligii Națiunilor pentru a înlocui majoritatea amicalelor fără miză. Pe lângă trofeu și premii totale în valoare de 76,25 milioane de euro, noua competiție oferă și avantaje naționalelor care speră să prindă unul dintre cele 24 de locuri puse la bătaie pentru Euro 2020.
Cu precădere, reprezentativele „mici” de pe „Bătrânul Continent” au o poartă deschisă spre Euro.
Ca sistem de desfășurare, cele 55 de naționale europene participante la competiție sunt împărțite în patru divizii, A, B, C și D, în funcție de locurile pe care le ocupau în clasamentul coeficienților la data de 7 decembrie 2017. Fiecare divizie conține patru grupe, iar câștigătoarele acestora din diviziile B, C și D vor promova în eșalonul superior, în timp ce ultimele clasate din A, B și C vor retrograda. De asemenea, fiecare divizie va avea asigurat câte un loc la Euro 2020, pentru care se vor lupta formațiile cel mai bine clasate care nu vor accede la turneul final în urma preliminariilor clasice, care vor începe anul viitor.
Dacă meciurile din cadrul grupelor se vor disputa în sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, în play-off-ul Ligii Națiunilor se va juca în sistem eliminatoriu (semifinale și finală). De asemenea, această competiție contează și pentru tragerea la sorți a grupelor din preliminariile pentru Euro 2020, formațiile fiind împărțite în eșaloane valorice în funcție de ordinea finală a Ligii Națiunilor.

NE DUELĂM CU SERBIA, MUNTENEGRU ȘI LITUANIA

România face parte din Divizia C a Ligii Națiunilor, iar la tragerea la sorți a fost repartizată în Grupa a 4-a, alături de Serbia, Muntenegru și Lituania. Tricolorii vor juca în această competiție după următorul program: cu Muntenegru (7 septembrie, acasă), cu Serbia (10 septembrie, în deplasare), cu Lituania (11 octombrie, în deplasare), cu Serbia (14 octombrie, acasă), cu Lituania (17 noiembrie, acasă) și cu Muntenegru (20 noiembrie, în deplasare). Dacă reprezentativa pregătită de Cosmin Contra va termina pe primul loc în grupă, atunci va promova în Divizia B la următoarea ediție a Ligii Națiunilor. De asemenea, va avea asigurată prezența în play-off-ul pentru Euro 2020, dacă va rata calificarea în preliminarii. Și de pe locul doi va putea ajunge în play-off, în cazul în care câștigătoarea grupei se califică la Campionatul European în preliminarii.
Dintre adversare, de notat că Serbia a evoluat la Campionatul Mondial din Rusia, unde, după o victorie (1-0) în primul meci, cu Costa Rica, a pierdut în fața Elveției (1-2) și a Braziliei (0-2), fiind eliminată din faza grupelor.
Cu Muntenegru, România s-a duelat și în preliminariile pentru Campionatul Mondial, remizând la Cluj (1-1) și pierzând în deplasare (0-1).
„Putem câștiga Liga Națiunilor”, crede Cosmin Contra, selecționerul tricolorilor. „Înfruntăm Serbia, o echipă de Mondial, am picat din nou cu Muntenegru, formație pe care am arătat că o putem învinge, iar Lituania e o echipă periculoasă, dar, în general, am avut rezultate bune împotriva ei”, a precizat antrenorul naționalei noastre.

TINERETUL LUPTĂ PENTRU EURO

Reprezentativa de tineret a României susține și ea în această toamnă bătălia decisivă pentru calificarea la Campionatul European programat în 2019, în Italia și San Marino. Selecționata sub 21 de ani a țării noastre se află în Grupa a 8-a preliminară, alături de Portugalia, Elveția, Bosnia-Herțegovina, Țara Galilor și Liechtenstein și ocupă în acest moment locul 3 în clasamentul grupei, cu 12 puncte acumulate în 6 meciuri, în urma Bosniei (15 puncte din 7 partide) și a Portugaliei (13 puncte din 6 jocuri), dar peste Țara Galilor (7 p), Elveția (7 p) și Liechtentstein (0 p). „Tricolorii mici” mai au de jucat cu Portugalia (7 septembrie, în deplasare), cu Bosnia (11 septembrie, acasă), cu Țara Galilor (12 octombrie, acasă) și cu Liechtenstein (16 octombrie, acasă). La sfârșitul preliminariilor, prima clasată din cele 9 grupe accede la Campionatul European, iar patru dintre formațiile de pe locul 2, cu cel mai bun punctaj, vor susține jocuri de baraj pentru calificarea la turneul final.
Plecată la drum cu Daniel Isăilă pe banca tehnică, naționala de tineret a României s-a văzut nevoită să-și schimbe în vara acestui an selecționerul. Isăilă a demisionat pentru a da curs ofertei primite de la clubul Al-Hazem, din Arabia Saudită. În locul său, șefii l-au numit la cârma tricolorilor mici pe Mirel Rădoi, fostul fundaș al Stelei și al naționalei României.
„Prioritară este calificarea la Campionatul European din 2019. Suntem la mâna noastră și cred că ne putem califica de pe primul loc în grupă. Mai avem de disputat patru meciuri, iar primele două, cu Portugalia și cu Bosnia, sunt cele mai importante”, a declarat Mirel Rădoi, la învestire.
Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a anunțat că noul selecționer al „tricolorilor mici” a semnat un contract pe doi ani și va fi fi păstrat în funcție indiferent dacă va califica sau nu echipa la Euro 2019.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro

După opt ani de așteptare, România e din nou la Euro Echipa națională de fotbal …

Ștefan Barbu primul fotbalist arădean, golgheter al României

Ştefan Barbu s-a născut la Arad, în ziua de 2 martie 1908. A jucat la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: