ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / TRICOLORII ÎN „ERA“ CONTRA

TRICOLORII ÎN „ERA“ CONTRA

TRICOLORII ÎN „ERA“ CONTRA

Cosmin Contra și-a început în luna octombrie mandatul de selecționer al echipei naționale de fotbal a României. Înlocuitorul germanului Christoph Daum i-a condus pe tricolori în ultimele două partide din grupa de calificare la Campionatul Mondial programat în vara lui 2018 în Rusia și a obținut 4 puncte din 6 posibile: 3-1 la Ploiești împotriva reprezentativei din Kazahstan și 1-1 la Copenhaga cu Danemarca. Din păcate, insuficient pentru ca echipa noastră să ajungă la Mondial, unde n-a mai participat din 1998…

OBIECTIV: EURO 2020

Șansele de calificare la turneul suprem erau compromise dinainte de aceste două jocuri. În mandatul germanului Christoph Daum, adus cu surle și trâmbițe în vara lui 2016 și plătit regește de FRF, România a adunat doar 9 puncte din 8 jocuri.
La recomandarea Comisiei Tehnice (for care n-a fost, însă, consultat la angajarea neamțului), președintele Răzvan Burleanu a decis întreruperea colaborării cu Daum.
Prima opțiune pentru banca tricolorilor a fost Dan Petrescu, dar antrenorul echipei CFR Cluj a zis „pas”. Atunci, cei de la FRF s-a oprit asupra lui Cosmin Contra, aflat în acel moment la cârma celor de la Dinamo.
Contra, în vârstă de 41 de ani, a fost un jucător important al echipei naționale, pentru care a adunat 72 de selecții și a marcat de 7 goluri. A jucat la echipe importante din străinătate, precum AC Milan și Atletico Madrid, iar cariera de antrenor și-a început-o în 2010, la Poli Timișoara. A mai pregătit formațiile Fuenlabrada (din ligile inferioare ale Spaniei), Petrolul Ploiești (cu care a câștigat, în 2013, Cupa României), Getafe, Guangzhou R&F (din China), Alcorcon și Dinamo.
Deși se afla sub contract cu clubul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, Cosmin Contra a acceptat propunerea de a antrena naționala. Șefii federației i-au impus ca obiectiv calificarea la Campionatul European din 2020, turneu care va programa patru meciuri (trei din faza grupelor și unul din „optimi”) și la București, pe ”Arena Națională”. „Nu pot promite decât muncă și, cu puțin noroc, sper să avem rezultate și să ne calificăm la Campionatul European.
Valoarea jucătorilor e relativă și se poate compensa lipsa de valoare cu alte lucruri pentru a echilibra jocurile. S-a pierdut plăcerea de a veni la echipa națională. Am pierdut din mentalitatea pe care o aveam anii trecuți, când nu ne era frică de nicio echipă. Am pierdut din agresivitate. Jucătorii trebuie să aibă sentimentul că joacă pentru 23 de milioane de oameni, nu doar pentru ei, trebuie să-i ajutăm să înțeleagă lucrul acesta”, au fost câteva dintre ideile exprimate de Cosmin Contra la prezentarea sa ca selecționer.

SCHIMBARE DE ATITUDINE

Contra a debutat pe banca tehnică a tricolorilor pe 5 octombrie, la Ploiești, împotriva reprezentativei din Kazahstan. O echipă modestă, ultima clasată în grupa de calificare, dar care ne ținuse în șah pe terenul ei, partida terminându-se cu scorul de 0-0. Iar la capătul acelui joc, fostul selecționer Christoph Daum ne transmitea că trebuie să fim mândri de echipa noastră!
Acum, naționala României a câștigat cu 3-1, iar Constantin Budescu, fotbalist ocolit constant de Daum, a marcat de două ori. Al treilea gol a fost înscris de un alt jucător care nu era pe placul neamțului: Claudiu Keșeru. A urmat, peste 3 zile, partida de la Copenhaga cu Danemarca, ultima din grupa preliminară. După o primă repriză „albă”, nordicii au deschis scorul, iar imediat după aceea echipa noastră a rămas în inferioritate numerică, Cristian Ganea fiind eliminat. Chiar și așa, tricolorii s-au salvat de la înfrângere grație golului înscris de Ciprian Deac, un alt jucător readus la prima reprezentativă de noul selecționer.
Nu se poate spune că jocul României a fost foarte bun în aceste două meciuri disputate sub comanda lui Cosmin Contra. Dar s-a văzut o schimbare de atitudine a jucătorilor, o motivație mai mare decât în trecut. De altfel, și noul selecționer a avut grijă să nu-i lase să se relaxeze, dându-le tot timpul indicații de pe marginea terenului. A rămas de referință episodul de la sfârșitul meciului cu Kazahstan, când Contra abia a putut să vorbească, din cauză că-și pierduse vocea la cât de mult strigase la elevii săi, pentru a-i ține în „priză”…

DUEL CU MIRCEA LUCESCU

Cosmin Contra are suficient timp pentru a pregăti campania de calificare la Campionatul European din 2020. România va disputa următoarele partide oficiale abia în toamna anului viitor, când va debuta Liga Națiunilor, o competiție nouă înființată de UEFA și care oferă câteva bilete la Euro. Apoi, vor începe preliminariile propriu zise pentru turneul continental, la capătul cărora se vor stabili toate echipele participante la întrecere.
FRF i-a perfectat noului selecționer două partide amicale puternice în această toamnă. Pe 9 noiembrie, România joacă la Cluj, pe arena „Constantin Rădulescu”, împotriva Turciei, reprezentativă pregătită de Mircea Lucescu și care, la rândul ei, a ratat prezența la Mondialul din Rusia. Apoi, pe 14 noiembrie, pe „Arena Națională” din București, naționala noastră întâlnește Olanda, un nume mare în fotbalul mondial, chiar dacă batavii nu vor juca nici ei la Campionatul Mondial. Suporterii tricolorilor speră ca aceste două partide să const ituie un nou început pentru formația României.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: