ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / VARA AMINTIRILOR

VARA AMINTIRILOR

Deși este o perioadă a vacanțelor, iar posturile TV nu fac excepție, majoritatea emisiunilor fiind în vacanță până la toamnă, am urmărit câteva care mi s-au părut interesante și le voi aduce în atenție. În ediția emisiunii Referendum, difuzată luni, 18 iulie, de la ora 21:00, la TVR1, întrebarea lansată de Mihai Rădulescu şi echipa lui este: „Merită să mergi la mare pe litoralul românesc?”. Invitații Aurelian Marin – antreprenor și investitor pe litoral, Lucian Mândruță – jurnalist DIGI FM, mare amator de călătorii și uneori organizator de călătorii, Cezar Dumitru creatorul unui popular blog de turism și Ilias Papageordianis om de afaceri grec și investitor (a scris două cărţi în limba română despre afacerile imobiliare) au prezentat avantajele dar și dezavantajele turismului pe litoralul românesc. Lucian Mândruță ne spune că merge pe litoral pentru biking.

Acesta ne expune problemele remarcate pe traseul pe care îl parcurge de-a lungul litoralului românesc, bulgăresc și chiar grecesc: “Litoralul românesc nu te face să te simți special, dacă mă uit la terasele de pe faleză niciuna nu oferă o experiență unică. Ideea lor este maximizarea consumului și a cifrei de afaceri. Nimeni nu gândește pe termen lung în sensul de maximizare a reputației și construcția de amintiri. Una dintre ipotezele mele este că românii se duc unde au amintirile cele mai frumoase. Din păcate în ultimii 20-30 de ani amintirile noastre cele mai frumoase sunt din Grecia, Turcia, Spania, din Bulgaria chiar, mai puțin din România”. Cezar Dumitru este surprins de mirarea oamenilor că acesta este un an prost pentru litoralul românesc însă el ne explică:

“Timp de doi ani granițele au fost închise, foarte mulți oameni care plecau, fie către Grecia, Bulgaria, Spania, oriunde, nu au mai plecat, pentru că le-a fost frică, să nu se îmbolnăvească, să nu intre în carantină, să nu facă teste PCR etc. Anul trecut litoralul românesc a fost extrem de popular, pentru că extrem de multă lume nu a mai trecut granița”. Dezavantajul pe care bloggerul de turism îl identifică pe litoralul românesc este acela că nu există suficiente experiențe care să creeze amintiri. În afară de plajă, un hotel mai mult sau mai puțin drăguț, un restaurant și poate jet-ski, nu sunt suficiente activități sau locuri de vizitat în proximitate. Ilias Papageordianis ne spune că sectorul turistic al României este la nivelul anilor 2006-2007, ca mentalitate. Omul de afaceri face o paralelă între turismul grecesc și cel românesc raportat la perioada intrării în UE a celor două țări.

De asemenea ne spune că proprietarii de restaurante și hoteluri încă nu se gândesc cum să facă să se întoarcă la ei turiștii și anul următor. “Nu există unități în care lumea să spună, mi-a plăcut enorm acolo, mă voi întoarce și anul următor. Asta este o problemă de bază”. Acesta ne spune că din punctul lui de vedere nu costul ridicat al taxei de parcare este problema. În timpul emisiunii Anca Nedea, director executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța a avut o intervenție prin zoom. Aceasta a precizat că nu este de acord cu amestecarea subiectului Mamaia, care este mai exploziv, cu întregul litoral românesc. Aceasta a prezentat câteva cifre ale unui mare operator turistic: “Eforie Nord a crescut cu 30% față de anul 2021, Costinești este pe locul trei, Mamaia a căzut pe locul doi, locul doi nu însemnă însă că Mamaia este goală”.

Concluzia ar fi că specialiștii din turism să conceapă programe adaptate specificului românesc și în plus litoralul ar trebui să se adreseze și altor segmente sociale. Sâmbătă, 30 iulie, de la ora 10.00, pe TVR 2, Daniela Zeca Buzura la emisiunea „Mic dejun cu un campion”, l-a avut ca invitat pe Radu Afrim, unul dintre cei mai în vogă regizori români de teatru. Radu Afrim a realizat peste 70 de producţii teatrale printre care: “No Mom`s Land”, “De ce fierbe copilul în mămăligă”, “E doar Sfârşitul lumii”, “Trei surori”, “Alge-Bernarda’s house remix”, “Femeia mării” (2014), “Măcelăria lui Iov” (2017), “Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele”, “Wolfgang” (2017), “Plaja”, “Adam Geist”, “Omul Pernă”, “Inimi cicatrizate”, “Jocul de-a vacanţa”.

De-a lungul carierei, Radu Afrim, a fost distins, nu o dată, cu cele mai importante premii ale breslei pentru performanţele sale. Este o recunoaştere unanimă a felului în care face teatru, în care modalităţile sale de expresie ilustrează teatrul contemporan. Nu este pasionat doar de regie. Scrie, colaborează cu scenografi, regizori muzicali şi cu designeri de lumini în aşa fel încât spectacolul, să-l reprezinte în totalitate. Iată doar câteva dintre distincţiile care i-au punctat cariera şi cu siguranţă nu se va opri aici: 2006 – Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ’’Plastilina’’ de Vasili Sigarev, 2007 – Premiul UNITER pentru cea mai buna regie pentru spectacolul ’’joi.megajoy’’ de Katalin Turoczi, 2016 – Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul “Tihna”, 2018 – Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul ”Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonić.

Nu aș fi putut să scriu acest material fără să fac referire și la cel mai mare și așteptat eveniment al verii – UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume care în 2022 a fost plasat pe locul 5 în top mondial, potrivit companiei Viberate. Festivalul și-a deschis porţile pentru cea de-a şaptea ediţie, între 4 şi 7 august, cu o ceremonie oficială de deschidere pe Cluj Arena, care a marcat o premieră pentru România: un show unic al germanului Claptone. Artistul a fost înconjurat de 100 de dansatori şi animatori într-un spectacol de bal mascat şi mii de măşti au fost oferite fanilor. Organizatorii Untold au pregătit zone de relaxare, de mâncare şi băuturi, sesiuni de make-up, studio de tatuaje, experienţe VR, scene şi workshop-uri tematice. Anul 2022 se remarcă ca fiind cel mai bun de până acum; în cele patru zile electrizante, aproximativ 400.000 de oameni trecându-i pragul celui mai mare festival din România. Printre cele mai importante nume care au urcat anul acesta pe scenele Untold se numără J. Balvin, G-Eazy, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki sau David Guetta, dar și trupa românească BUG Mafia.

Cu un palmares impresionant, câștigător a trei premii Latino Grammy, J. Balvin este un artist care a contribuit într-un mod unic la promovarea culturii latino, așa cum nimeni nu a reușit să o facă până acum. Artistul columbian a urcat pentru prima dată pe scena festivalului Untold pentru un spectacol plin de energie, în care toată lumea aflată pe Cluj Arena a cântat și a dansat. ”România a fost prima țară în care am fost invitat să cânt în afara continentului Sud-American. Vă sunt recunoscător pentru întreaga susținere. Să fii artist nu e un sprint, e un maraton, iar voi ați făcut ca totul să pară mai ușor. Dacă oferi dragoste vei primi înapoi tot dragoste.

UNTOLD îți mulțumesc pentru invitația de a fi parte din această călătorie. Vă iubesc! Untold nu e doar unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, Untold a creat ceva incredibil, a dus România dincolo de granițe, e esențial să ai identitate culturală. Asta face Untold”, acesta a fost mesajul lui J. Balvin pentru fanii aflați pe Cluj-Arena. Tot în premieră în România, una dintre cele mai apreciate soliste din Marea Britanie, aflată în clasamentul artistelor cu cele mai multe vizualizări pe You-Tube, Anne-Marie a avut un spectacol grandios.

Cu o voce excepțională și cu un talent extraordinar, artista a cântat alături de fanii care au venit să-i vadă show-ul, a glumit cu aceștia și a reușit să creeze o conexiune frumoasă prin intermediul pieselor sale. Din păcate însă, așa cum se întâmplă în ultimul timp la astfel de manifestări, au fost și evenimente mai puțin plăcute, “în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanţe interzise la deţinere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influenţa substanţelor psihoactive”, se arată în comunicatul reprezentanţilor MAI.

De asemenea, în decursul celor patru zile de festival, poliţiştii din cadrul I.P.J. Cluj au aplicat 122 de amenzi, în valoare totală de 103.205 lei. Nici Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cel al UPU-SMURD Cluj din cadrul Festivalului Untold nu au fost lipsiți de probleme, peste 1.500 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale. Cel de-al șaptelea capitol al universului magic UNTOLD s-a încheiat, dar călătoria continuă.

Anca Bogdan-Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: