ACASĂ / ARTICOLE / ASCLEPIOS / VIAȚA și SĂNĂTATEA

VIAȚA și SĂNĂTATEA

VIAȚA și SĂNĂTATEA

 

Dr. ELENA ARMENESCU membră a Uniunii Scriitorilor din România
Dr. ELENA ARMENESCU
membră a Uniunii Scriitorilor din România

Constatăm cu satisfacție că în ultimul sfert de secol, pe plan mondial, medicina a făcut progrese impresionante, începând cu tehnicile minim invazive, microchirurgia, perfecționarea intervenţiilor pe cord deschis şi culminând cu transplantul diferitelor organe: inimă, rinichi, ficat, măduvă osoasă ș.a.
Descoperirea genomului uman a deschis noi perspective prevenirii ori tratării anomaliilor genetice prin așa numita metodă de ”inginerie” genetică.
Cunoştinţele s-au îmbogăţit ca urmare a cercetării şi numeroaselor experimente de laborator, în urma folosirii microscopiei electronice şi dezvoltării tehnologiilor de ultimă generație cu aplicabilitate în medicină, atât pentru explorare în scop diagnostic cât şi ca intervenţii microchirurgicale sau chirurgicale paleative sau vindecătoare.
În ultimul deceniu şi medicina românească a făcut un salt calitativ de necontestat, raportat la anul 1989, dar acest lucru se poate afirma numai în legătură cu marile spitale ale clinicilor universitare.
Mulţi medici din mai toate specialităţile şi-au desăvârşit pregătirea în clinici universitare din vestul Europei sau din America. Posibilitatea racordării la internet, oferă tuturor o şansă în plus să consulte o vastă bibliografie. Prin urmare, accesul la informaţie şi schimburile de experienţă au permis ca în multe clinici bolnavii să poată fi îngrijiţi aproape la nivel vestic, cu aparatură de ultimă generaţie.
Chiar zilele trecute am examinat o fetiţă în vârstă de 2 ani, operată pe cord deschis, pentru o fistulă situată între artera coronară dreaptă şi atriu, lucru care în urmă cu 15-20 de ani nu era posibil în România. Este lesne de înţeles ce investigaţii s-au efectuat pentru precizarea diagnosticului!
Ştiam din revistele de specialitate că în America, de pildă, malformaţiile cardiace erau operate în majoritatea cazurilor în perioada neo-natală (adică în prima lună de viaţă), în timp ce la noi nu erau operaţi copiii sub 10 kg.
În general medicina de urgenţă este bine pusă la punct, repet, în marile clinici unde au fost organizate secţii în apropierea intrării în spital, pentru a “economisi” minutele deplasării în cadrul spitalului. De multe ori bolnavul deceda în lift! Acum se poate interveni cu promptitudine atât în salvare cât şi în prima cameră de primire în spital.
Medicamentele moderne cu acţiune rapidă se găsesc şi în farmaciile noastre ce-i drept la nişte preţuri ameţitoare raportat la veniturile medii sau pensiile majorităţii. Sănătatea costă bani! Mi-amintesc cum ni se spunea în anii studenţiei, însă abia acum poate fi văzut “cu ochiul liber” de cetăţeanul de rând care tocmai din cauza lipsei de bani, nu mai vine nici măcar la consultaţiile oferite gratuit, deoarece ştie că nu are cu ce să-şi cumpere medicamentele, nemaivorbind de tratamentele stomatologice în cadrul cărora materialele folosite sunt foarte costisitoare.
Reţetele eliberate sub regim de gratuitate sau compensate, nu sunt onorate decât în primele 7-10 zile ale fiecărei luni, adică până la epuizarea puţinilor bani oferiţi de Casa de Asigurări.
Dacă ai ghinionul să te îmbolnăveşti după data de 10 ale lunii în curs, eşti condamnat ori să rămâi în suferinţă, ori să te împrumuţi (unii chiar recurg la CAR), pentru a-şi rezolva starea de sănătate.
Toate aceste aspecte sunt întâlnite în general în oraşe.
Să vorbim de asistenţa de sănătate din sate? Este cunoscut faptul că multe localităţi nu au medici, iar dacă există fac naveta doar de 2-3 ori pe săptămână.
La banii pe care îi primesc este bine şi aşa!

Asclepios - zeul medicinei în mitologia greacă
Asclepios – zeul medicinei în mitologia greacă

Puţine localităţi sunt puse la punct cu asistenţă medicală permanentă şi cu posibilitatea de a chema salvarea care să ajungă în timp util, pentru ca bolnavii să fie transportaţi la cel mai apropiat spital.
În ultima vreme au apărut boli noi, iar cele cunoscute s-au înmulţit datorită stresului, poluării şi consumului de alimente tratate cu chimicale pe de o parte şi creşterii longevităţii pe de altă parte.Nu numai SIDA de care se vorbeşte atât de mult, dar şi consumul de droguri ( inclusiv medicamente consumate în exces- de care unii devin dependenţi) sunt ameninţători pentru viaţă.
Mai există insatisfacţiile, grijile, frica, ce conduce la nevroze, la veritabile atacuri de panică- semnale că omenirea nu se află tocmai pe calea cea bună. Există mulţi pacienţi care şi-au pierdut încrederea în medicina clasică din cauza unor limite ale ei, care există, care nu pot fi negate. Unora le este teamă de operaţii, altora li s-a creat rezistenţă la tratamentele oficiale. Mai sunt şi bolnavi alergici la medicamentele de care ar putea beneficia într-o stare normală, iar o altă categorie şi nu puţini, sunt iubitorii pur şi simplu ai naturii şi extraselor din plante, pentru că au înţeles că tot ce vine de la natură în scop tămăduitor este mai puţin nociv sau nu este deloc nociv raportat la medicamentele de sinteză, care au numeroase efecte secundare nedorite.
În acest context, mulţi şi-au amintit de metodele tradiţionale terapeutice şi apelează la ele cu încredere. Chiar persoanele bine informate apelează la aşa zisa medicină alternativă sau/și complementară (ascociată cu cea alopată) atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor cât și pentru întreţinerea ori recuperarea sănătăţii.
Acest tip de tratament se practică în toată lumea, în multe ţări fiind recunoscut de Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, aceste metode sunt recunoscute de OMS, care are un plan de dezvoltare, considerând că este un tratament mai ieftin şi eficient în special pentru populaţia săracă.
Consider că la gradul de sărăcie din ţara noastră, promovarea acestui tip de tratament complementar, sub supraveghere medicală, ar înlesni calea de acces către sănătate a unui mare număr de bolnavi. Hidoşenia abandonării asistenţei medicale nu se vede numai pe feţele palide, supte de boală, obosite şi deznădăjduite ale bolnavilor, în ochii lor resemnaţi, ci şi în personalitatea ştirbită a cadrelor medicosanitare care s-au încovoiat sub povara grijilor personale şi a nefericirii generale care-i înconjoară.
Mulţi medici au înţeles toate aceste aspecte, sunt alături de bolnavi şi caută să-i ajute cât mai mult, acceptând unele metode complementare chiar în spital. Factorii naturali de mediu au fost mereu recunoscuţi ca ajutători în vindecare, mărturie dezvoltarea staţiunilor balneare. Mai rămâne de amintit o variantă la care recurg unii medici, şi anume aceea a îndrumării la biserică, pentru că de multe ori ea s-a vădit a fi „o farmacie duhovnicească, unde se pregătesc leacuri pentru noi, ca să ne vindecăm de rănile pe care ni le face lumea” ( Omilii la Ioan II, 5).
În speranţa înmulţirii binelui şi armoniei pe pământ, să ne străduim pe cât posibil să menţinem starea de sănătate sau să apelăm la tratamente verificate si controlate, asociate cu o dietă corespunzătoare vârstei și patologiei, cu exerciţii fizice şi de respiraţie, cu gânduri optimiste, care vor crea o realitate aşa cum o dorim.
În articolele care vor urma, mă voi opri asupra mai multor metode naturale de profilaxie și tratament – păstrate de veacuri, ca și folklorul în tezaurul nostru popular în ceea ce numim azi Medicina zamolxiană, dar și a altor metode practicate pe alte meridiane, în alte culturi – care au făcut obiectul studiului numeroșilor cercetători moderni și s-au confirmat: eficiența și modul de acțiune fiziologic al substanțelor biologic active din produsele naturale, a factorilor de mediu combinați cu activitatea terapeutică umană directă, fără aparatură de tip electric. Medicina cuantică, vibrațională – a nevăzutului – ne oferă de asemeni teme deosebit de atractive și promițătoare.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Primul transplant la om al unui rinichi de porc

În ziua de 16 martie 2024, la Spitalul din Boston (Massachutes, SUA), s-a efectuat primul …

Necesitatea reformării sistemului de sănătate

România produce de departe cel mai mare număr de medici raportat la populație. Ansamblul indicatorilor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: