ACASĂ / ARTICOLE / EDITORIAL / ZIUA ÎN CARE ROMÂNIA A DAT ORA EXACTĂ: ÎN EUROPA

ZIUA ÎN CARE ROMÂNIA A DAT ORA EXACTĂ: ÎN EUROPA

ZIUA ÎN CARE ROMÂNIA
A DAT ORA EXACTĂ: ÎN EUROPA

O mai veche vorbă din bătrâni ne spune ”… câinii latră, caravana trece”. Cam așa ar putea spune un alegător oarecare după ce ar vedea comentariile ulterioare summit-ului de la Sibiu! Însă, chit că le convine unora, sau mai puțin…spre deloc, celorlalți, trebuie să fim de acord că, data de 9 mai al acestui an, va rămâne ca… ”ziua în care România a dat ora exactă pentru întreaga Europă”.

Sibiul a luat locul orașului englez Greenwich, exact în momentul în care întreaga Europă, încă mai stă cu sufletul la gură, în ceea ce privește ieșirea Regatului Marii Britanii, din Uniunea Europeană. Și, dacă ne permiteți, ce recunoaștere mai mare, mai importantă, sau mai directă vrem noi, ca și locuitori ai Europei, decât organizarea unui astfel de eveniment, chiar de Ziua Europei?! Nu vom căuta acum a comenta și noi, despre oportunitatea, sau inoportunitatea organizării summit-ului! Deși este bine de luat în calcul, pentru ”cârcotașii” de ”servicii” că, ziua în care a fost organizat, ca și locul desfășurării eventului politic nu au fost luate aleatoriu și doar din motive de campanie electorală, să spunem ”pro Johannis”! Câtuși de puțin. Aceste alegeri se fac de comun acord în interiorul Uniunii, ultimul cuvânt în acest caz avându-l taman, Donald Tusk .. și nu vremelnici noștrii politicieni, precum Liviu Dragnea! Ce să-i faci, dar nu toți locuitorii Europei ar putea locui numai în Alexandria, Videle, Zimnicea, Craiova, Vaslui, sau în alte locuri, cu oamenii care au rămas tributari Duminicii Orbului!

• Negocierile din spatele ușilor închise

Spre deosebire de presa din România, care a scris şi vorbit doar despre „istoria” care s-a scris la Sibiu, ziarul francez „Le Figaro” a relatat pe larg despre adevăratul obiectiv al Summit-ului Uniunii Europene: negocierea viitoarelor funcţii ale Parlamentului European! În articolul intitulat ” Cei douăzeci și șapte au pus bazele post-electorale”, scris de către jurnalista Anne Rovan se arată următoarele: „Uniunea Europeană sau arta numirilor ratate. Joi, de Ziua Europei, cei douăzeci și șapte s-au întâlnit la Sibiu, un mic oraș românesc din Transilvania. Acest summit informal, planificat de mult timp, a permis liderilor să renunțe la pagina Brexitului și, în abordarea europenilor, să proiecteze perioada post -26 mai”. Autoarea mai crede că: „Și alegerile europene nu oferă claritatea voturilor anterioare. Balanța puterii va fi transformată cu susul în jos, deoarece PPE și socialiștii europeni riscă pentru prima dată să-și piardă majoritatea la Strasbourg. Liberalii o văd ca pe o oportunitate de a contesta procedura ”Spitzenkandidat,” care cere ca liderul partidului de conducere să fie numit șef al comisiei”. Așa se face că, Donald Tusk a propus ca, pentru evitarea unei stagnări, la summit-ul din 28 mai de la Bruxelles, negocierile pentru ocuparea primelor cinci funcţii ale viitorului Parlament European să fie rapide, iar dacă obținerea consensului va fi greoaie, va lăsa totul pentru luna iunie.
Jurnalista franceză a menționat că, numele germanului Manfred Weber, din partea PPE, și al olandezului Frans Timmermans ar fi cele mai vehiculate, notând că ”opţiunea socialiştilor pentru Weber nu mai este unanimă, deşi el se luptă „ca un diavol frumos, surd la critică”. Timmermans, la rândul său, este într-o reală dificultate, căci, după ieşirea Marii Britanii, socialiştii par favoriţi în sondaje. Alte două nume vehiculate au fost: Xavier Bettel şi Margrethe Vestager. „Jocurile sunt departe de a fi realizate”, titrează „Le Figaro”.
Elementul surpriză de la Sibiu a fost oferit de grecul Alexis Tsipras, care i-ar fi spus „NU” lui Manfred Weber, alăturându-se astfel lui Viktor Orban și lui Emmanuel Macron! O poziţie surprinzătoare a avut până și Emmanuel Macron, președintele Franței, care ar fi spus: „J’ai beaucoup de respect pour M. Weber, mais je ne me sens absolument pas lié par le système du Spitzenkandidat”! Iar jurnalista se întreba: „Va avea el, oare, ultimul cuvînt?”
La Sibiu, Manfred Weber a apărat acest sistem „al capului de listă”, pe care-l contestă mulți dintre lideri europeni, căci este considerat ca, fiind contrar procesului democratic dorit de cetățenii europeni.
Iar, disputa a fost una foarte dură, așa cum rezultă din articolul celor de la „Le Figaro”, numărul celor care nu mai vor ca funcțiile din viitorul Parlament European să fie ocupat după vechiul sistem fiind, din ce în ce mai mare. Acest sistem, cere ca, președintele partidului care câștigă alegerile să fie automat și președintele Comisiei Europene. Se poate spune, deci, că la acest summit nu „Declarația de la Sibiu” a fost punctul culminant, ci discuțiile care au dus la contestarea felului în care vor fi desemnate funcțiile de conducere ale viitorului PE, ceea ce reprezintă o adevărată revoluție în felul în care a funcționat UE până acum!
Cei de la Le Monde, la rândul lor, au fost de părere că „la Sibiu s-a lansat bătălia pentru posturi în lipsa altor mize importante pe agendă. Discuția, explozivă, în jurul desemnării viitorilor 4-5 înalți responsabili europeni – în fruntea Comisiei, la șefia Consiliului sau al politicii externe… s-a transformat repede într-o cacofonie. ”

• ”Clima” un proiect în ”hibernare”… oare din cauza luminii de la răsărit?!

Libération, alt cotidian francez, de centru-stânga, și-a găsit repede unghiul de atac: „În privința climei, una dintre marile mize ale summit-ului de la Sibiu, Emmanuel Macron s-a întors acasă cu mâinile goale. Cum era de altfel previzibil, întâlnirea din România nu le-a permis celor 27 să avanseze în lupta contra încălzirii climatice. Textul propus de Franţa în favoarea unei politici europene mai ambițioase în domeniul climei nu a reunit decât alte 8 semnături.” Putem afirma că, la summit-ul de la Sibiu s-a discutat foarte serios despre viitoarea configurație a Parlamentului European.
Cam aceasta a fost, pe scurt, ”povestea acestui summit” la care, hai să recunoaștem că, noi românii nici nu visam în urmă cu 30 de ani! Dar oare, de ce ar mai trebui a ne mira, atât de mult, de unele reacții interne, când odinioară, parcă dacă memoria nu ne înșeală, M.Sadoveanu după un periplu prin fosta URSS a scris ceva care și azi ține ”capul de listă” la ”Antologia Rușinii”, și ne referim la cartea de impresii ”Lumina vine de la Răsărit”. Azi, nepoții lor, par că mai visează, spre aceeași direcție! Dragi cititori, dumneavoastră, oare, ce credeți?!

Redacția

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

2024 Bugetul României

TVA locuințe > 5-9% TVA alimente bio: 19% accize la combustibil (0,3-0,5 lei/litru) accize la …

Caleidoscop politico-economic

Ne apropiem cu pași hotărâți către sfârșitul acestui an, plin de evenimente interne dar mai …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: